mugcake havermout en banaan

Ik heb een liefde…. Voor mugcakes! Ik vind het een fantastische afwisseling op mijn havermoutpap. Voor de mensen die nu denken: huh?!?! Een mugcake is zeg maar een cake in een mok ????) Mega snel klaar en heerlijk als ontbijt! Ik kreeg op Instagram de vraag of ik wat van mijn mugcake recepten wilde delen. Bij deze 4 variaties met havermout en banaan.

Wat heb je nodig voor de basis?

  • 30 – 40 gram havermout
  • 1 kleine rijpe!! banaan (of een halve als hij groter is)
  • 1 ei
  • PAM spray of iets anders om in te vetten

optioneel:

  • snuf bakpoeder (voor luchtiger resultaat)
  • kaneel / koek & speculaaskruiden of andere specerijen
  • iets om extra te zoeten (bijv. cacao, flavdrops, honing, ahornsiroop, agave, (palm)suiker)
  • topping

Basisbereiding
Vet een mok/schaaltje in en prak de banaan met het ei. Doe er vervolgens de havermout bij en prak het er doorheen. Als je bakpoeder of bijv. kaneel gebruikt, voeg dit dan ook nu toe). Dit is de basis. Vanuit hier kun je verder naar de recepten voor variaties.

Zet de mok/het schaaltje tussen de 1,5 en 2,5 minuten in de magnetron op 800 Watt. Hoe smaller de mok, hoe korter je nodig hebt. Hij moet ook van binnen gaar zijn. Als de mugcake een beetje loslaat bij de randen en er gaar uitziet in het midden is hij klaar. Bij sommige magnetrons kan het korter of soms zelfs langer duren voor de mugcake gaar is!

NB!! Je kunt het ook in de oven bereiden, zet het dan in een ovenbestendige mok/schaal 20-25 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden.

mugcake warme bessenredvelvet mugcake

Mugcake met (warme) bessen topping
Maak de mugcake volgens de basisbereiding en voeg, indien gewenst, nog wat kaneel of bijv. flavdrops toe. Ik gebruikte in dit geval ongeveer een halve theelepel kaneel. Zet het schaaltje in de magnetron. Bij mij was hij met 2,5 minuut klaar.

Schep er vervolgens het fruit er overheen. Dit was 1 flinke hand bevroren fruit wat ik heb laten ontdooien. Je kunt uiteraard ook vers (seizoens)fruit gebruiken. Denk eens aan een tropisch tintje met mango of ananas en wat kokosrasp of verse aardbeien!

Red velvet mugcake
Maak de mugcake volgens de basisbereiding. Doe er tevens 1 eetlepel rode bietenpoeder en wat flavdrops vanille (je kunt het ook met iets anders zoeten). De mugcake was met 2 minuten klaar. De topping is magere kwark, frambozen en wat hennepzaadjes.

mugcake frambozenchocolade mugcake

Mugcake met frambozen
Maak de mugcake volgens de basisbereiding. Ik voegde een handje bevroren frambozen toe. Ook deed ik er nog wat kaneel doorheen.  De mugcake was met 2,5 minuut klaar. De topping is een schepje hüttenkäse met wat gojibessen en kaneel. Wat ik er ook vaak doorheen doe zijn blauwe bessen!

Chocolade mugcake
Maak de mugcake volgens de basisbereiding. Doe er tevens 1 eetlepel cacaopoeder doorheen en wat flavdrops chocolade (optioneel of met iets anders zoeten indien gewenst). Ik deed er nog 15 gram, in stukje gehakte, pure chocolade 85% doorheen. De mugcake was met 2 minuten klaar. Als topping had ik 3 plakjes banaan en nog een klein beetje chocolade apart gehouden. Met een theelepel pindakaas erop een ware traktatie!

Serveertip
Varieer, zoals ik al noemde met ingrediënten, er zijn wel honderden variaties, ook qua toppings. Een aantal ideeën heb ik ter inspiratie al aan je gegeven. Het is heerlijk als ontbijt, maar ook fantastisch als tussendoortje! Dan kun je wellicht beter, afhankelijk van je voedingspatroon uiteraard, de hoeveelheden halveren. Of geef je visite i.p.v. een koekje bij de thee eens een lekkere redvelvet of chocolade mugcake!

Enjoy!

2 Comments

  1. lekkere recepten ik neem dit als basis voor mug cake mogelijk vind je dit ook lekker
    Toppings maken het wel af leuke en lekkere tip

    https://yoo.rs/vanessalewaherilla6/blog/banaan-framboos-mug-cake-1506432346.html?Ysid=78207

Laat een reactie achter!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*