Transformatie Petra

Petra viel maar liefst 50 kilo af en daar kwam geen operatie aan te pas! De knop ging om toen zij steeds meer last kreeg van haar overgewicht. Ze woog op een gegeven moment 120 kg en dat was verre van prettig. Ze ging crashen, maar vond uiteindelijk een manier die wél werkte en vol te houden was.

Wie is Petra?
Ik ben Petra, 27 jaar en woon in de omgeving van Utrecht. Ik werk als (ambulant) begeleider op een kamertrainingscentrum voor meiden met borderlineproblematiek tussen de 16-20 jaar. Mijn hobby’s zijn hardlopen, films kijken, lezen, bootcamp, koken en bakken. Op Instagram ben ik bekend als petra.runs
Hoeveel ben je afgevallen?

Ik ben in totaal 50 kilo afgevallen. Ik begon op 120 kg en weeg nu ongeveer 70 kg. Wel heb ik hierin 2 periodes gehad dat ik van 70kg weer naar 80 kg ging, en weer afgevallen ben naar 70 kg.
Wanneer ging de knop om?

De knop ging om toen ik steeds meer last kreeg van mijn overgewicht. Als 3e jaars student merkte ik dat het me zwaar viel als ik colleges op de 4e verdieping had en ik al die trappen op moest. Ook vond ik het niet leuk om steeds grotere maten kleding te moeten kopen. Het is wel een enorm proces geweest. Het ging met vallen en opstaan.

Afvallen lukte wel, maar ik moest hierin vooral leren hoe belangrijk het was om ook qua voeding goed voor mezelf te zorgen. Dat voeding was om me te voeden en NIET om te vullen. De momenten dat ik aankwam waren vooral momenten dat ik m’n emoties weg ging eten of dat ik teveel stress ervaarde. Ik moest hierin ook leren om er op een andere manier mee om te gaan.

50 kilo afvallen

Hoe heb je het aangepakt?

In het begin ben ik eigenlijk enorm gaan crashen. Van periodes met flinke eetbuien ging de knop om naar een periode waarin ik echt veel te weinig at. Ik moest echt leren om m’n voeding op mijn lichaam en behoeftes af te stemmen. Toen ik rond de 100kg woog, ben ik gaan sporten in de sportschool. De trainer daar gaf me ook tips qua voeding, maar ik ging nog steeds niet echt goed voor mezelf zorgen.

Rond de 90 kg ben ik me steeds meer gaan verdiepen in ‘clean eating’; ik hou van in de keuken staan en veel dingen zelf maken (ipv werken met pakjes en zakjes) is voor mij echt geen straf. Mijn lichaam reageerde hier erg goed op. Door de combinatie van goede voeding en sporten ben ik tot 70 kg afgevallen. Wel ben ik 2x, in periodes dat ik minder lekker in mijn vel zat weer wat aangekomen.

Gelukkig heb ik wel telkens weer de motivatie om goed voor mezelf te zorgen terug gevonden en de draad weer opgepakt. Inmiddels zit ik weer steady rond de 70 kg.
Sport je en hoe vaak?

Ik sport momenteel 5x per week. Ergens 2 jaar geleden ontdekte ik het hardlopen. Na 5 halve marathons te hebben gelopen, Liep ik op 9 april mijn eerste marathon. Ik loop nu 4x per week en doe 1x per week aan krachttraining. Na de marathon zal ik dit wel ietsje gaan terugschroeven, maar ik ga heus weer nieuwe doelen stellen en ik blijf lekker lopen!

Hoe ziet jouw eetpatroon eruit?

Ik heb geen standaard eetritme. Ik tel geen calorieën, maar weet ongeveer wel wat ik nodig heb op een dag. Ik let erop dat ik gevarieerd eet zodat ik voldoende voedingsstoffen binnen krijg. Ik hou van fruit dus eet dit ook vaak op een dag. Ik eet liever meerdere kleine porties, dan dat ik alleen maar 3 grote maaltijden eet. Ik eet niet 100% ‘clean’, maar probeer dit wel zoveel mogelijk. Maar ik ga geen leuke etentjes met vrienden overslaan, omdat ik daar niet clean kan eten…

Wat voor tip heb je voor mensen die ook bezig zijn met een transformatie?
Ik heb eigenlijk 2 tips:

1: zoek naar een manier van eten die bij jou en jouw lichaam past, maar volg geen dieet. Diëten zijn tijdelijk, maar daarna moet je het ook volhouden.

2: leer dat het belangrijk is om goed voor jezelf te zorgen. Dat geeft je al een reden om geen hele zak snoep leeg te eten. Uit bijvoorbeeld een bakje ananas haalt je lichaam veel meer nuttige voedingsstoffen en dat is ook erg lekker!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*