Als dingen weer eens mislukken!

Je had jezelf allerlei dingen voorgenomen en jezelf prachtige doelen gesteld. Je  had alle touwtjes in handen en toch… gaat het mis! Je voelt jezelf meteen een loser en je gaat aan jezelf twijfelen. “Zie je nou wel, ze hadden gelijk: ik kan het niet!” is het 1e wat je denkt. But let me tell you this: We hebben nooit écht controle (en dat zegt deze controlfreak ????). Iedere keer opnieuw doen we ons best om controle te krijgen, maar laten we eerlijk zijn: in het leven heb je nou eenmaal niet alles zelf in de hand. De kunst is om te leren daarmee om te gaan, maar hoe?!

Stop met controleren en ga waarderen en accepteren

Niets fijner dan het gevoel te hebben dat je dingen zelf in de hand hebt. Het zorgt voor structuur aan je leven en versterkt je zelfvertrouwen. Maar ik heb al lang gemerkt dat het soms ook verdomde prettig is om de touwtjes wat meer te laten vieren. Daar schreef ik nog niet zo lang geleden over in deze blog over mijn eigen fitjourney: van doorslaan naar balans.

Wat belangrijk is, is dat je stopt met altijd alles te willen “controleren” en juist gaat waarderen en accepteren . Zo was ik mijn baan kwijt zoals jullie weten en dat was heus niet altijd makkelijk, maar kon ik er iets aan veranderen? Ik had er geen controle over. Reorganisatie is reorganisatie. Ik werd niet ontslagen omdat ik mijn werk niet goed deed. Een paar jaar geleden zou ik overigens wel in paniek zijn geraakt, want de hypotheek moet tenslotte ook betaald worden en er moet ook worden gegeten. Toch heb ik er dit keer de hele tijd vertrouwen in gehad dat het wel weer goed zou komen.Waarderen deed ik de tijd thuis ook: geen stress, genieten van de vrijheid en de leuke dingen die op mijn pad komen en accepteren. Accepteren dat het gewoonweg niet kan om alles in de hand te houden en het komt zoals het komt.  Grappig, want ik heb gemerkt hoe heerlijk het is te kunnen accepteren dat dingen komen zoals ze komen. Het glas was eigenlijk altijd halfvol en dat geeft zoveel rust. En het is goed gekomen!

Verander de basis

Eigenlijk begint het daarmee. Zodra je namelijk stopt met vechten en start met accepteren ga je dingen daadwerkelijk anders zien. Neem nou bijvoorbeeld de gedachte:  “Ik ben te dik”. Dat kan dan misschien wel eens omslaan in: “Ik ben wie ik ben en dat is ook oké”. Wat ik overigens niet bedoel als: je hoeft zeker niet af te vallen en moet het gewoon maar accepteren, want als jij je er niet lekker bij voelt is het zeker iets om aan te pakken om jezelf daarna wel makkelijker te kunnen accepteren. Wat belangrijk is, is dat je leert de dingen te bekijken met een “helicopterview” zonder er een waardeoordeel aan te hangen.

Dat klinkt makkelijker dan het is. Want dit plaatje komt je vast bekend voor:

als dingen weer eens mislukken

Je bent nou eenmaal eerder geneigd om met een schuldgevoel naar jezelf te kijken en dan de touwtjes gelijk maar helemaal los te laten. Zeker als je bijvoorbeeld weer eens teveel koekjes hebt gegeten terwijl je doel was het niet te doen. Belangrijk is dat hoe je daarna weer handelt. Laat je het keer op keer gebeuren, of kun je hierna de draad weer oppakken en weer gaan voor je gestelde doelen?

Weet dat je niet alleen bent

Het kan soms lijken alsof je de enige bent met stuggles. Dat is zéker niet het geval. Er zijn meer mensen hoor, die zich een mislukking voelen als er niet snel resultaat te zien is. Probeer te beseffen dat je niet alleen staat, dat we allemaal onze dingen hebben en het bij niemand altijd rozengeur en maneschijn is.

En hoewel het leuk zou zijn als al je doelen of voornemens altijd succesvol eindigen ben ik ervan overtuigd dat dit eigenlijk helemaal zo fijn niet is. Want als het allemaal zo makkelijk zou zijn, wat zouden we dan nog leren? 10 kilo afvallen kan bijvoorbeeld iedereen (het is een kwestie van goed gaan eten en zorgen voor een negatieve energiebalans) maar het is pas knap als je die 10 kilo eraf ook vast kunt houden en het er niet binnen no-time weer aan zit. Of sterker nog, als het je lukt om je lifestyle aan te passen en het vol kunt houden. Wat ik bedoel te zeggen: als je blijft doorpakken, ook na een “foutje” zal je zien dat je uiteindelijk ontzettend trots zult zijn. Als je niet doorzet na een tegenslag, zal je niet weten hoe dat voelt. En geloof me: het voelt goed om trots op jezelf te zijn!

Wat is nou een mislukking?

Misschien is dat voor jou wel nét even iets anders dan voor mij. We zijn allemaal verschillend en dat betekent dat wij ook allemaal anders naar dingen kijken. Dus wat jij misschien een mislukking ziet, hoeft niet altijd een mislukking te zijn! Neem nou dit voorbeeld: jij voelt je een mislukking omdat je al jaren bij dezelfde werkgever werkt en hetzelfde werk doet. Een ander denkt misschien: wat knap, zij is zo “dedicated” en trouw! Twijfel je dus aan jezelf over wat dan ook? Praat er dan eens met iemand over, misschien ga je het zelf na dat gesprek in een heel ander perspectief zien.

De weg naar succes is nooit recht

We weten allemaal dat de weg naar succes of een doel nooit in een rechte lijn gaat. Soms gaat het heel voorspoedig, soms moet je weer een paar passen terug doen om vanuit daar weer verder te gaan. Maar ik heb nog nooit een kind gezien, die na 50x omvallen toch niet probeert toch te gaan lopen. En guess what: het lukt! Zo zijn we allemaal begonnen. Met kinderstapjes, met vallen en opstaan. Denk daar eens aan. Het hoort erbij in het leven en ook bij het behalen van de doelen die jij graag wil bereiken.

Juist de dingen die niet vanzelf gingen, ga jij je later herinneren als een mooi verhaal, een leuke gebeurtenis of iets wat je sterker heeft gemaakt.  Geef dus niet op! En kijk eens wat vaker achterom. Kijk waar je eerst stond en heb oog voor waar je nu staat. Je zult zien dat je al behoorlijk wat dingen wél hebt bereikt en dat je al ver bent gekomen, ondanks dat dingen soms niet helemaal gingen zoals gepland.

Denk terug aan je 1e stapjes als kind en keep going! Laat je een keer gaan. Huil desnoods even heel erg hard of gooi de frustraties eruit, maar pak daarna de draad weer op en zorg dat je je doelen toch behaalt. Je kunt het ❤️

Liefs ESter

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*