Appelstrüdel hapjes van filodeeg

Kerst is weer voorbij gevlogen en Oudjaarsavond komt er al weer aan. Veel mensen zitten dan aan de oliebollen, maar wat als je die niet zo graag eet of gewoon een keer iets anders wil? Dit mini appelstrüdel hapje gemaakt van filodeeg is de oplossing!

Het grote nadeel van oliebollen, hoe heerlijk ook, vind ik het gehannes met frituurvet of olie. Dat is gelijk het grote pluspunt van deze apfelstrudel want je bakt ze gewoon in de oven. Perfect hapje voor Oudjaar of natuurlijk gewoon bij iedere andere gelegenheid die zich voordoet 😉

Wat heb je nodig voor 10 stuks?

  • 1 pak filodeeg (10 vellen)
  • 2 appels
  • ongeveer 2 eetlepels kristal sweet *
  • flink wat kaneelpoeder
  • olie of gesmolten roomboter **
  • optioneel voor garnering: geschaafde amandelen en (suikervrije) poedersuiker


* te vervangen voor bijvoorbeeld kokosbloem-/palmsuiker, stevia, zoetstof of Ery-Pure
** ik gebruikte walnootolie

appelstrudel filodeeg hapje
 Laat het filodeeg in de verpakking ontdooien. Doe dit echt in de verpakking want filodeeg droogt heel snel uit).  Gebruik je roomboter, laat deze dan eerst even smelten. Schil de appels en maak er kleine blokjes van. Meng met zoetmiddel en kaneelpoeder naar smaak. Bestrijk een plakje filodeeg in met olie of boter en schep er wat van de appelvulling op. Zorg dat de randen vrij blijven! Rol de filodeeg op en vouw dicht. Herhaal dit met de andere vellen.

Leg de appelstrudels op een bakblik/-plaat (naad naar beneden) en bestrooi desgewenst nog met wat amandelschaafsel.

Airfryer
Bak ze per 4-5 (XL) op een bakpapiertje in 8 minuten op 190 graden

Oven
Bak 15 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden.

Let op dit kan per airfryer of oven verschillen! Ze zijn klaar als ze goudbruin en krokant zijn gebakken.

appelstrudel filodeeg hapje

Serveertip

Laat de hapjes iets afkoelen en bestrooi ze met wat suikervrije poedersuiker. Deze appel filodeeg hapjes zijn dezelfde dag het lekkerst, maar de dag erna kun je ze ook nog prima eten. Piep ze dan even 5 minuten op in de oven (2,5 minuut in de airfryer).

Enjoy!

2 Comments

  1. je moet ze oprollen als loempia’s… veel praktischer!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*