avocado-cake-met-limoen

Luchtige avocado cake met limoen

Avocado cake: daar kun jij je wellicht niet direct iets bij voorstellen en toch is deze cake met limoen een échte aanrader! Eigenlijk is het niet anders dan dat je bijvoorbeeld banaan of mango gebruikt, alleen heeft avocado natuurlijk weer andere eigenschappen. Het maakt deze cake in ieder geval super luchtig!

De eigenschappen van avocado
Het meest bekend staat de avocado voor 2/3 uit enkelvoudige, onverzadigde vetten. In de avocado zijn dit de gezonde vetten die je direct energie geven en je bloedsuikerspiegel op peil houden waardoor je vetverbranding op hoog niveau kan blijven draaien. Daarnaast geeft het een langdurig verzadigd gevoel wat ervoor zorgt dat je minder snel geneigd bent naar suikers te grijpen. Je kunt avocado voor heel veel verschillende doeleinden gebruiken. Zo kun je het als masker gebruiken, maar ik vind hem te lekker (en dus zonde!) om niet op te eten. Denk bijvoorbeeld aan sushibowls of gezonde chocolademousse en daar komt deze avocado cake bij!

avocado-cake-met-limoen
Ik maakte deze cake in de airfryer, maar ik zal uiteraard ook de bereidingswijze in de oven erbij vermelden. Voor het glazuur heb ik suikervrije poedersuiker gebruikt. Heb je die niet in huis? Dan kun je kiezen voor gewone of gebruik (plantaardige) yoghurt of bijvoorbeeld creamcheese!

Wat heb je nodig

  • VOOR DE CAKE:
  • 1 rijpe avocado
  • beetje limoensap
  • 2 eieren
  • 100 gram Kristal Sweet/Sukrin *
  • 140 gram rijstmeel **
  • 1 theelepel bakpoeder
  • VOOR HET GLAZUUR:
  • rest van de limoen
  • 4 eetlepels poedersuiker

* te vervangen voor ieder ander soort suiker
** te vervangen voor ander meel

Begin met het opkloppen van de eieren met de suiker tot er een luchtig mengsel ontstaat. Ik deed dit met een elektrische mixer en klopte ongeveer 3-4 minuten. Prak het vruchtvlees van de avocado met een beetje limoensap tot een puree en voeg dit bij het eiermengsel. Klop het nogmaals goed door. Doe er als laatste de bloem en het bakpoeder door en meng tot een beslag. Vet een bakblik of cakevorm in (of beleg met bakpapier) en giet het mengsel erin. Ik gebruikte een ronde vorm van 16 cm.

avocado-cake-met-limoen
Airfryer
Bak de cake 25 minuten in de airfryer op 160 graden, voorverwarmen hoeft niet.

Oven
Verwarm de oven voor op 175-180 graden en bak de cake in 45-50 minuten gaar.

Let op: de baktijden kunnen per airfryer/oven verschillen. De cake is gaar als een prikker er droog uitkomt.

Laat de cake afkoelen voor je het glazuur erover heen verdeelt. Het glazuur maak je door 4 eetlepels van de poedersuiker met de rest van het limoensap te mengen. Verdeel het over de cake en strooi er eventueel nog wat pistachenoten overheen voor de garnering.

(Serveer)tip
Deze cake kun je luchtdicht verpakt ongeveer 3-4 dagen in de koelkast bewaren. Invriezen kan ook! Zo heb je iets lekkers bij de koffie of thee bij onverwachts bezoek!

Liefs Ester

5 Comments

  1. Pingback: Pinspiratie: Airfryer recepten – Miss Havermout

  2. ziet er werkelijk heerlijk uit!!

  3. Het recept ziet er erg lekker uit!
    Ik ga hem maken!
    Weet je de voedingswaarden toevallig ook?

Laat een reactie achter!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*