boerenkool kipburgers

Boerenkool kipburgers

Zoals je wellicht merkt ben ik weer wat meer aan het bloggen. Festivalseizoen is voorbij, herfst doet zijn intrede en zo ook mijn bakinspiratie. Deze boerenkool kipburgers waren een probeerseltje, maar ga ik zeker vaker maken!

Koude dagen: boerenkool! 
Boerenkool is het gehele jaar verkrijgbaar bij de supermarkt. Hoewel ik het soms in de zomer door mijn smoothie doe ben ik vooral te porren voor boerenkool in deze tijd van het jaar. Je kunt mij nog steeds erg blij maken met een boerenkool stamppot, ook met gewone aardappelen hoor! Veel foodies schaffen de gewone aardappel af, maar daar snap ik niets van. Hoeft helemaal niet! Overigens experimenteer ik wel graag, zo staat er een boerenkool stamppotje op mijn blog met zoete aardappel, klik hier, of wat denk je van deze boerenkoolstamp taart?! Dit keer maakte ik dus boerenkool kipburgers.

boerenkool kipburgers
Bakken in de pan of nét even anders! 
Meestal bak ik mijn hamburgers gewoon in de pan met wat roomboter en/of olie. Twee weken geleden heb ik echter een accessoire voor mijn airfryer aangeschaft: de bakplaat, en besloot dus deze boerenkool kipburgers te bakken op deze bakplaat. Geen airfryer? Geen probleem: in de oven kan ook en uiteraard kunnen ze ook gewoon in een koekenpan worden bereid.

Wat heb je nodig voor 5 burgers?

  • 300 gram kippengehakt
  • 1 ei
  • 150 gram boerenkool
  • 3 bosuitjes in ringen (of een sjalotje)
  • 65 gram boekweitmeel *
  • peper en zout
  • optioneel: halve rode peper voor wat pit

* te vervangen voor ander meel.

Meng in een kom het gehakt met het ei en schep hier de rauwe boerenkool doorheen. Ik gebruik gewoon die voorgesneden uit het koelschap, lekker makkelijk! Snijd de uitjes in ringen en de rode peper in stukjes. Ik hou van een beetje pit in mijn eten. Jij niet? Laat het pepertje dan gewoon weg. Prak de uitjes, de rode peper en de boekweitmeel er doorheen en breng op smaak met peper en zout. Dit laatste is vooral naar eigen smaak! Maak er met je handen (even nat maken helpt tegen plakken) hamburgers van, leg op een bord en zet het vervolgens een half uur in de koelkast. Zeker als je het in de pan bakt een aanrader, zo vallen de burgers minder makkelijk uit elkaar.

Verhit wat (olijf)olie in een koekenpan bak de kipburgers rondom bruin op middelhoog vuur. Gebruik jij de airfryer? Verwarm deze voor op 180 graden en bak ongeveer 10 minuten. Voor de oven kun je ongeveer een baktijd van 25 minuten aanhouden. Let op: afhankelijk van de grootte en dikte van de burgers kunnen de baktijden afwijken. Hou dit dus zelf goed in de gaten.

boerenkool kipburgers
(Serveer)tip
Ik serveerde het met wat zure room en een salade on-the-side. Ik strooide er wat patatas bravas kruiden overheen. Erg fan van deze kruiden, maar je kunt ieder soort kruiden pakken welke jij lekker vind. Ook erg lekker met gebakken aardappeltjes/frietjes en warme groente. Voor meer bijgerechten check deze rubriek op mijn website of anders dit Pinterest bord.

Liefs Ester

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*