Bruschetta caprese met homemade cashew pesto

Een ware hit op mijn Instagram vorige week deze foto, en eigenlijk snap ik dat wel. Want ik ben nou eenmaal zelf ook gek op de combinatie van mozzarella en tomaat. Zeker als het dan ook nog eens af wordt gemaakt met homemade pesto.

Ik bakte deze bruschetta’s in de airfryer, maar het is uiteraard ook heel simpel in de oven klaar te maken. Hoe? Dat lees je hieronder!

Wat heb je nodig voor de pesto?

  • bosje verse basilicum (ongeveer 25 gram)
  • 25 gram rauwe cashewnoten *
  • 1 teen knoflook
  • peper & zout
  • olijfolie

* te vervangen voor pijnboom- of bijvoorbeeld pompoenpitten

Wat heb je nodig voor de bruchetta?

  • 2-3 sneetjes (spelt)brod of kleine sneetjes stokbrood
  • 1 bolletje mozzarella
  • cherrytomaten
  • optioneel: verse basilicum als topping + verse peper

Voor de pesto: rooster de cashewnoten in een droge koekenpan en doe het daarna, samen met de basilicum, de geperste knoflook en ongeveer 2 eetlepels olijfolie in een vijzel (ik deed het op de ouderwetse manier, maar je kunt natuurlijk ook gewoon een blender/keukenmachine gebruiken). Maak alles fijn en meng goed door elkaar. Als je merkt dat het niet vloeibaar genoeg is, doe er dan kleine scheutjes olijfolie bij tot jij vind dat de textuur goed is. Ik hou van stevige pesto! Breng het daarna op smaak met peper en zout. Je kunt natuurlijk ook mijn koriander/rucola pesto gebruiken.

Voor de bruchetta: halveer de cherrytomaatjes, besprenkel met wat olijfolie en leg op bakpapier. Ik roosterde ze even in de airfryer (15 minuten op 180 graden, in de oven zal dat 10 minuutjes langer zijn). Dit hoeft niet, je kunt er ook voor kiezen ze niet te roosteren en ze samen met de bruchetta te bakken. Laat de mozzarella uitlekken en snij in plakjes. Besmeer de sneetjes (stok)brood met de pesto en beleg met de plakjes mozzarella. Als je ervoor kiest om de tomaten niet vooraf te roosteren, leg dan de gehalveerde tomaatjes op de mozzarella. Bak ongeveer 16  in de airfryer op 180 graden (ik verwarmde hem niet voor!), in de oven: bak de bruchetta in een voorverwarmde oven ongeveer 25 minuten op 180 graden.

Als de bruchetta klaar is (de mozzarella moet gesmolten zijn en al lichtjes bruin kleuren) beleg dan met de geroosterde cherrytomaatjes, strooi er wat verse peper over en garneer met een paar basilicumblaadjes.

verse pesto met cashewnotengeroosterde tomaatjes airfryer

Serveertip

Heerlijk als lunch, maar doet het ook erg goed als borrelhapje! Je kunt de sneetjes brood kleiner snijden voor kleine hapjes of al zorgen dat dit is gebeurd voordat je het gaat bakken in de oven. Zowel warm als koud lekker dus je kunt het ook al een paar uur voor je het serveert maken. Wat ook erg lekker is, is om nog wat balsamicocrème over de bruchetta te doen voordat je hem serveert!

Je houdt waarschijnlijk genoeg pesto over om nog voor andere dingen te gebruiken, of als je meer bruchetta’s maakt is het natuurlijk naar verhouding! Je zou er ongeveer 5-6 sneetjes brood mee kunnen besmeren.

Enjoy!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*