chocolade tulband

Chocolade tulband met kersen en rozijnen

Als chocoholic kan een chocolade cake niet ontbreken met de feestdagen in het vooruitzicht. Deze chocolade tulband is ook nog eens gezond en lactosevrij voor de liefhebbers! Een lekkere luchtige cake voor bij de koffie en thee.

Tulband vorm
Eigenlijk is het gek dat ik alleen rond deze tijd van het jaar kies voor het bakken in tulband vormen. Ergens is het voor mij dus gelinkt aan Kerst! Ik denk dat meer mensen dat hebben. Vorig jaar maakte ik bijvoorbeeld rond de Kerstdagen deze koolhydraatarme mini tulbandjes (kan zowel in de oven als airfryer!) en deze tulband met pompoen. Dit keer een chocolade variant want chocolade is altijd lekker.

chocolade tulband
Kersen en rozijnen
Ik heb er dit keer voor gekozen om kersen en rozijnen te gebruiken als vulling. Het zoete van de kersen past perfect in deze chocolade tulband. Sowieso hoort rood bij Kerst vind ik dus wat dat betreft een prima combinatie. De tulbandvorm komt van Dille & Kamille en is 16,5 cm groot. Past dus prima in het mandje of op de bodem van de airfryer XL en altijd in de oven.

Wat heb je nodig?

  • 2 rijpe bananen
  • 1 ei
  • 90 gram speltmeel
  • 1theelepel bakpoeder
  • 1 flinke eetlepel cacaopoeder
  • 50 gram rozijnen
  • 50-60 gram ahornsiroop *
  • 150 gram (diepvries) kersen
  • (stevia) vanilledruppels naar smaak
  • PAM-spray, olie, boter om in te vetten

* of ieder ander zoetmiddel naar keuze

Mix de bananen met het ei en de ahornsiroop in de blender. Meng in een kom de droge ingrediënten (behalve de rozijnen en kersen) door elkaar en voeg bij het banaanmengsel. Meng tot een glad beslag en Doe alle ingrediënten in een blender/keukenmachine en maal tot een glad beslag. Roer er tenslotte de kersen en rozijnen doorheen. Zoet tenslotte nog met wat vanilledruppels. Vet een tulbandvorm (16,5 cm) in en giet het beslag in de vorm. Bak in de airfryer op 170 graden (voorverwarmen hoeft niet!) in 20 minuten gaar. Geen airfryer? Verwarm de oven voor op 180 graden en bak de tulband in 35-40 minuten gaar. Let op: de baktijden kunnen per airfryer/oven verschillen. De tulband is klaar als een prikker er droog uitkomt.

chocolade tulband
(Serveer)tip
Laat de chocolade tulband eerst afkoelen in de vorm en stort op een bord. Bestrooi eventueel nog met wat suikervrije poedersuiker. De tulband kun je luchtdicht ongeveer 2-3 dagen in de koelkast bewaren, maar invriezen in stukken kan ook. Deze tulband maakte ik voor de nieuwsbrief van Ecomarkt. Ben jij al geabonneerd? Geniet van deze lekkere cake!

Liefs Ester

Laat een reactie achter!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*