tempeh airfryer

Gebakken tempeh uit de airfryer

Als ik iets enorm lekker vind is het tempeh. Ik ben er mee opgegroeid en smul er al sinds ik kind ben van. Mijn favoriete versie staat al op mijn blog, maar nog niet zoals ik hem tegenwoordig maak.

Tempeh is veelzijdig
En het bevat ook nog eens enorm veel eiwitten. Heb je niets met soja? Dan moet je dit recept even skippen, want tempeh is een vaste witte koek en een gefermenteerd voedingsmiddel dat ontstaat door een gecontroleerde fermentatie van gekookte sojabonen met een schimmel (Rhizopus). Klink zeker niet lekker, maar IS het wel! Tempeh bevat vele ingrediรซnten welke de gezondheid bevorderen zoals isoflavonen, saponines, vitaminen en mineralen. Je kunt het bakken, grillen, roosteren en daarnaast in verschillende gerechten verwerken.

tempeh airfryer

I-kook recept
De experts van I-Kook vroegen mij een aantal recepten voor hen te maken. Super leuk en dan kies ik graag voor recepten welke ik zelf als favoriet bestempel. Zo maakte ik eerder al deze pannenkoekjes en deze Skyr muffins en daar voeg ik mijn favoriete tempeh recept aan toe. Nooit je roots en afkomst verloochenen tenslotte ๐Ÿ˜‰ . De Experts van I-Kook zijn wel wat gewend aangezien ze hele eenvoudige, maar ook hele luxe keukens verkopen. Ik vond een eenvoudig, maar zeer smaakvol vegetarisch bijgerecht die ze eens kunnen proberen dus wel leuk.

Wat heb je nodig?

  • 350 gram tempeh
  • 1 (rode) ui
  • 1 rode peper
  • ketjap
  • 1,5-2 eetlepels Ery-Bronze *
  • klein beetje olie om in te bakken

* te vervangen voor bruine of basterd suiker

Voor de mensen die geen airfryer hebben: verwarm de oven voor pp 180 graden, snij de tempeh in blokjes en bak 35-40 minuten. Wel een airfryer? Doe dit in het mandje van de airfyer. Bak op 180 graden, voorverwarmen hoeft niet, in 12-14 minuten krokant. De baktijd is afhankelijk van de grootte van de blokjes. Check dus af en toe even. traditioneel bakken kan ook! Snij ondertussen de rode peper in stukjes (zaadjes verwijderen) evenals de ui. Als de tempeh krokant gebakken is, verwarm je wat olie in de wok. Roerbak op licht vuur de rode ui en peper wat glazig en voeg er de tempeh aan toe. Bak mee en giet hier wat ketjap bij. Alles moet bedekt zijn maar nog wel droog dus doseer voorzichtig! Voeg er als laaste nog wat suiker aan toe.

tempeh airfryer

(Serveer)tip
Lekker als bijgerecht bij rijst met wat groenten, maar ook lekker in een salade, bij gado gado of in een wrap. Dit is als bijgerecht genoeg voor 2-3 personen/porties. Voor meer bijgerecht inspiratie kijk even in deze rubriek.

Liefs Ester

Deze blogpost is tot stand gekomen in samenwerking met I-KOOK, zie mijn disclaimer onderaan de pagina

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*