gado-gado-groente-gestoomd

Gestoomde groente voor gado gado

Ik eet enorm veel groente en zeker als ze gestoomd zijn, is het enorm voedzaam omdat ze én hun vitaminen én hun volle smaak behouden. Puur dus en daar hou ik van! Daarnaast is het stomen van groente ook nog eens enorm makkelijk. Ik maak vaak gado gado en tegenwoordig stoom ik daarvoor mijn groente.

Gado Gado
Gado gado is een Indonesisch groentegerecht. Het is een mix van gestoomde groente met gekookt ei, een schep pindasaus en gekruimelde kroepoek. Het wordt geserveerd met witte rijst of lontong. Het is geschikt voor vegetariërs indien de kroepoek achterwege wordt gelaten of vervangen door emping. Mijn oma komt van Java en maakte het altijd met tofu (tahoe) en/of tempeh. Vaak wordt gado gado koud gegeten met satésaus.

gestoomde-groente
Eigenlijk kun je volop variëren met de groente die je gebruikt. Je kunt het koken of stomen. Dit keer stoomde ik het omdat dit gewoon meer vitamines behoudt en meer smaak. Er staat al een recept op mijn blog met gekookte groente.

Wat heb je nodig voor 2-3 personen?

  • 1 grote broccoli
  • 150-200 gram taugé
  • 400 gram sperziebonen

Ik gebruikte mijn multicooker voor dit recept. Kwestie van de groente schoonmaken, snijden en bereiden volgens het automatische stoomprogramma. Super easy! Duurt ongeveer 15 minuutjes voor de broccoli en sperziebonen. De taugé stoomde ik alleen de laatste 5 minuten mee. Nu weet ik dat niet iedereen een multicooker heeft, maar wees gerust: je kunt een stoompan gebruiken: water laten koken in de onderste pan en daarboven de stoompan zetten met de groente erin. Je kunt dan eveneens dezelfde tijden aanhouden. Een ander alternatief is een stoommandje. Te koop bij de plaatselijke toko.

(Serveer)tip
Ik eet dit graag als hoofdgerecht al dan niet met gekookte rijst maar altijd met komkommer, een gekookt eitje en wat satésaus. Ik serveer er meestal tempeh bij. Ik hou namelijk van deze vegetarische variant. Hou je meer van vlees? Serveer er dan eens een kippetje bij. Je kunt deze groente ook voor een paar dagen maken. In de koelkast is het ongeveer 3-4 dagen goed te bewaren. Invriezen kan ook. Eet smakelijk!

Liefs Ester

gestoomde-groente-gado-gado

2 Comments

  1. Lekker en Met wat kokosmelk en een vleugje limoen krijg je de gado gado pinda saus lekker romig en Fris

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*