gezond-eten-maakt-je-geen-beter-mens

Gezond eten maakt je geen beter mens!

Ik heb me gezond eten eigen gemaakt, ik heb er enorm veel over gelezen en geleerd en voor mij is het routine. Maar heb ik ook alle wijsheid in pacht? Verre van, want wat voor mij gezond eten is, geldt dat ook voor een ander? En ben ik wel een beter mens omdat ik gezond eet?

Gezond eten is een gewoonte
Ik heb mijn lifestyle een paar jaar geleden helemaal omgegooid en heb je gezond eten eigen gemaakt. Een goede gewoonte noem ik het die erg fijn is en een goede basis vormt. Net als voldoende slaap, beweging en bijvoorbeeld een opgeruimd huis en mind. Maar ik besef terdege dat ik niet alle wijsheid in pacht heb. Zo worden er doorlopend onderzoeken gedaan en is brood de ene keer nog de duivel, de andere keer wordt er weer geadviseerd om toch brood te eten omdat je anders jodiumtekort krijgt. En superfoods moesten in je eetpatroon! Ik deed het (en doe het nog) maar het is natuurlijk gewoon een aanvulling en geen invulling van je voedingspatroon. Iedere keer worden er weer nieuwe dingen ontdekt en iedereen moet daarin doen waar hij/zij zich goed bij voelt.

gezond-eten-festival
Gezond eten maakt je geen beter mens
Er waren momenten dat ik ook dacht dat ik alles wel wist aangezien ik werkelijk de hele dag bezig was met Google, boeken lezen en dingen uitzoeken over voeding. Inmiddels weet ik dat ik vooral goed weet wat goed voor mij is en hoe het je kan veranderen in positieve zin, maar dat dit heus niet voor iedereen de maatstaf is.

Dat ik gezond eet en me daar prettig bij voel hoeft niet voor iedereen te gelden. Ik ben dan ook geen goeroe die iedereen aan gezonde voeding wil hebben. Evenals dat ik niet denk dat ik een beter mens ben omdat ik goed voor mijn lichaam zorg door gezond te eten. Ook ik verwaarloos namelijk mezelf wel eens. Zo ga ik regelmatig naar een festival of feestje en leef dan soms zo onregelmatig dat oude (snoep)gewoontes om de hoek komen kijken. Echter is het gezond eten een goed aangeleerde gewoonte en herpak ik mezelf weer makkelijk! En dat is iets wat iedereen kan leren. Als ik het kan, kun jij het ook!

Maar ik weet niet alles, ik kan jouw situatie heus niet altijd inschatten en zal je niet veroordelen op basis van jouw eetgedrag. Een goede gewoonte aanleren is geweldig. Oordelen niet. Wat ik wel doe is hopelijk mensen inspireren eens om te denken en vaker te kiezen voor een gezond recept, in plaats van een ongezonde keuze. Daarom ben ik ook mijn blog gestart. Niet om iets op te dringen, maar om mensen zoals jou te kunnen helpen en je te leren dat ook gezond eten enorm lekker is. Maar vergeet vooral ook de balans niet: LEEF!

gezond-eten-maakt-je-geen-beter-mens
Eet wat jij wil eten en doe waar jij je goed bij voeltย 
Niet iedereen heeft dezelfde passie voor gezond eten als ik. Sterker nog, sommigen vinden mijn eetgewoontes misschien wel raar en heel eerlijk, zijn er ook dingen waar ik weer van kan leren. Soms leef ik zo onregelmatig dat een goede nachtrust er wel eens bij inschiet, daar heb ik nog een grote slag te slaan! Aan de andere kant geniet ik enorm van de momenten met vrienden en familie en heb ik het er momenteel ook wel voor over.

Zo hebben we allemaal onze eigen stuggles, kunnen we het de ene dag wel en de andere dag niet volhouden om gezond te eten. Misschien eet jij wel minder gezond, maar sport jij weer veel meer dan ik. Of slaap jij iedere nacht voldoende terwijl ik niet in slaap kom. Belangrijk is echter te beseffen dat je vooral moet doen waar jij je goed bij voelt en een positief zelfbeeld hebt. Want hou jij wel van jezelf? Dat vind ik namelijk het meest waard. Ik oordeel niet, hopelijk jij mij ook niet en kunnen we elkaar op verschillende fronten inspireren.

Gezond eten laat je jezelf wel beter voelen
Dat is een feit. De dagen en nachten dat ik onregelmatig leef en soms even wat minder goed eet merk ik gelijk aan mijn weerstand. Zo ben ik minder energiek en futloos en als ik weer gezond ga eten: hop: gelijk weer beter! Het is dan ook een feit dat goede voeding met voldoende vezels, vitaminen en de juiste voedingsstoffen zorgen dat je meer energie hebt, je beter voelt รฉn dat je er ook vaak nog eens beter uitziet. Probeer jezelf het beetje bij beetje eigen te maken. Wellicht heb je er een beetje hulp bij nodig? Kijk dan eens bij lifestyle coaching. Wie weet heb jij nรฉt dat duwtje nodig om je te herpakken of het juist (weer) op te gaan pakken!

Liefs Ester

2 Comments

  1. Amen.
    Niemand is hetzelfde gelukkig! (saai!)
    Volgens mij dring jij niets aan iemand op, hoewel… nee hoor, geintje, maar ik probeer wel heel veel dingen van jouw recepten uit. Omdat ze me aanspreken en omdat ik zelf niet altijd precies een idee heb hoe ik het dan weer klaar ga maken. En dat pakt heel vaak heel lekker uit! Jouw schade en schande, daar profiteer ik dan weer van ๐Ÿ˜€ ๐Ÿ˜‰
    Blijf wie je bent Esther, dat is imo de leukste die er is!!!!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*