glutenvrije banketstaaf

Gezonde glutenvrije banketstaaf

Ik had pas geleden gevraagd welke leuke Sinterklaas recepten jullie graag op mijn blog wilden terug zien. Een aantal volgers vroegen om een glutenvrije banketstaaf en dus ging ik hiermee aan de slag. Deze is heerlijk en ook nog eens geraffineerde suikervrij!

homemade amandelspijs
Al vaker maakte ik recepten met zelfgemaakte amandelspijs en zelfs als je niet een goede bakker bent, kun jij dit! Ik maakte dit recept er al eens mee en nu dus ook deze glutenvrije banketstaaf. Ik liet het testpanel (lees mijn ouders) proeven en ze hebben hem goedgekeurd. En dat terwijl mijn moeder er eigenlijk niet eens zo’n fan van is. Voor de amandelspijs heb je maar 3 ingrediënten nodig. Deze maakte ik in de airfryer, maar de oven kan ook uiteraard. Beide opties heb ik voor je uitgewerkt.

glutenvrije banketstaaf
Geen bakvorm nodig
Het voordeel van deze glutenvrije banketstaaf is dat je het, buiten suiker- en glutenvrij ook heel makkelijk lactosevrij kunt maken. Gebruik dan gewoon lactosevrije kwark of sojakwark. Zorg wel dat de structuur een beetje dik is en niet te vloeibaar. Voor deze banketstaaf heb je daarnaast geen bakvorm nodig dus je bakt hem super snel en makkelijk in de airfryer of oven.

Wat heb je nodig?

  • voor de banketstaaf:
  • 125 gram rijstmeel (of ander glutenvrij meel)
  • 2 eieren
  • 90 gram magere kwark
  • 3 eetlepels speculaaskruiden
  • 2 eetlepels maple syrup *
  • optioneel: wat amandelschaafsel
  • voor het amandelspijs:
  • 100 gram amandelmeel
  • 85 gram agavesiroop *
  • ongeveer eetlepel citroensap

* te vervangen voor honing, agave of ahornsiroop

Begin met het maken van de spijs door de ingrediënten te mengen tot een egaal geheel. Het allerbeste maak je dit een dag vooraf en bewaar je het opgerold in vershoudfolie in de koelkast zodat de smaken in elkaar kunnen trekken. Maak vervolgens het deeg voor de banketstaaf. Meng de rijstmeel met de speculaaskruiden in een kom. Mix in een andere kom de magere kwark met de eieren (hou iets apart om de banketstaaf mee te bestrijken!) en de maple syrup. Doe de ingrediënten bij elkaar. Het blijft een stevig deeg. Leg het speculaasmengsel op een vel bakpapier en maak er een rechthoekige plak. Zorg dat het overal ongeveer even dik is. Leg de amandelspijs in het midden en vouw, met behulp van het bakpapier, alles over het amandelspijs zodat er een dicht pakket ontstaat. Bestrijk met het ei wat over is en strooi er wat amandelschaafsel overheen.

Verwarm de airfryer voor op 160 of de oven op 180 graden. Leg de banketstaaf op het bakpapier en bak ongeveer 22 minuten in de airfryer en 30-35 minuten in de oven. Let op: baktijden kunnen per airfryer/oven verschillen. De banketstaaf is gaar als de bovenkant goudbruin is verkleurd.

glutenvrije banketstaaf
(Serveer)tip
Laat de glutenvrije banketstaaf volledig afkoelen voor je hem aan gaat snijden, anders loopt het amandelspijs er zo uit. Afhankelijk van hoe groot je het zelf maakt (dikte rol, breedte, etc) en hoe je snijd haal je er ongeveer 10-12 plakjes uit. In de koelkast, luchtdicht verpakt, kun je de banketstaaf ongeveer 3-4 dagen bewaren. Voor meer Sinterklaasrecepten kijk in deze rubriek of mijn Sinterklaas Pinterestbord.

Liefs Ester

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*