hartig havermoutbrood

Hartig havermoutbrood met spinazie en oude kaas

Ik ben vooral gek op zoete baksels, maar hartig gaat er hier ook goed in. Een hartig havermoutbrood stond al even op mijn to-bake lijst en deel ik graag met je. Lekker voor de lunch of lekker bij een soepje!

Spinazie en oude kaas
Inmiddels weten de meesten wel dat ik gek ben op spinazie, maar ook op kaas. Toen ik dus bezig was met het bedenken van een lekker hartig brood koos ik voor deze ingrediënten. Past ook perfect bij elkaar, zeker ook in combinatie met zongedroogde tomaatjes. Toch leuk om iedere keer weer andere dingen uit te proberen en andere combinaties. Dit hartig havermoutbrood is een blijvertje. Voordeel: kan gelijk de oven in!

hartig havermoutbrood

Restjes opmaken
Eigenlijk is dit een baksel gemaakt met wat ik nog had liggen. Zo ontstaan heel veel recepten bij mij, maar ook haal ik mijn inspiratie van Instagram en Pintest. Toch maak ik echt nooit een recept helemaal na, ik maak er altijd een eigen ding van. Zou anders ook geen foodblogger mogen heten toch? Het originele recept wat ik ergens zag, ik weet niet eens meer waar haha, was met geitenkaas. Ook erg lekker, maar niet in huis dus ik koos voor oude kaas voor dit hartig havermoutbrood.

Wat heb je nodig?

 • 150 gram havermeel
 • flinke snuf bakpoeder
 • 2 eieren
 • 60 ml olijfolie
 • 75 ml (magere) melk
 • 75 gram geraspte oude kaas (+ extra voor garnering)
 • 200 gram geslonken spinazie
 • 100 gram zongedroogde tomaten
 • 25 gram pompoenpitten
 • 25 gram zonnebloempitten
 • peper en zout

Mix de eieren, olijfolie en de melk tot een geheel en doe er vervolgens het havermeel en de bakpoeder bij. Meng tot een beslag en zet even opzij. Bak de spinazie kort even in een koekenpan en laat uitlekken. Snijd de zongedroogde tomaten in stukjes en voeg dit, samen met de spinazie, de kaas en de pitjes door het beslag. Ik hield een paar pitten apart om er overheen te strooien. Bekleed een cakeblik met bakpapier of vet het in. Doe het beslag erin, bestrooi eventueel nog met wat geraspte kaas en rest van de pitten.

Bak 30-35 minuten in de airfryer op 170 graden, voorverwarmen hoeft niet. Geen airfryer? Verwarm de oven voor op 180 graden en bak 55-60 minuten. Let op: de baktijden kunnen per airfryer/oven verschillen. Het kan ook wat donker worden, check dus tussentijds en dek anders even af! Het brood is gaar als een prikker er droog uitkomt en de deze goudbruin verkleurd is.

hartig havermoutbrood

(Serveer)tip
Laat het brood helemaal afkoelen voor je het aan gaat snijden anders valt het uit elkaar. Erg lekker met hummus of kaas! Ik at het als lunch en een keer bij een soepje in de avond. Het brood is erg vullend dus je hebt aan 2 plakjes met beleg vaak echt wel genoeg. Meer hartige receptinspiratie nodig? Check deze rubriek op mijn website.

Liefs Ester

4 Comments

 1. Hi!
  Je geeft aan dat het kaas 75 gram moet zijn plus extra voor garnering. Wordt de kaas alleen gebruikt voor het bestrooien wanneer je het in het bakblik doet?

 2. Hoi,
  Je geeft aan 200 gram geslonken spinazie is dat hetzelfde als ongeslonken?
  Groetjes Chantalle

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*