hasselback aardappelen

Hasselback aardappelen uit de airfryer

Als er één recept is welke niet mag ontbreken op mijn blog is het wel hasselback aardappelen! Ik vind het er altijd zo ontzettend leuk en feestelijk uitzien dus tijd om het zelf eens te maken. Dit bijgerecht is perfect voor de komende feestdagen!

Stoof aardappelen 
Ik gebruikte voor deze hasselback aardappelen de stoof aardappeltjes van Finest Potatoes, weet je nog? Waar ik afgelopen jaar mee naar Malta ging? Je kunt hier mijn tripverslag lezen mocht je het gemist hebben! De aardappel is misschien wel het meest ondergewaardeerde ingrediënt bij (fit)foodies. De zoete aardappel wordt overal gepromoot, de “normale” aardappel is een beetje in de vergetelheid geraakt. Zonde want ze zijn gewoon erg gezond en ook nog eens super lekker! Finest potatoes heeft 1x in de zoveel tijd seizoen specials. Omdat in de herfst en winter vooral stoofschotels hun opmars doen hebben ze dit seizoen de stoof aardappelen. Omdat ik vind dat je heus niet alles traditioneel hoeft te verwerken heb ik ze gebakken in de airfryer. Geen airfryer? De oven kan uiteraard ook gewoon!

hasselback aardappelen
Niet alleen met Kerst
Natuurlijk hoef je deze aardappeltjes niet perse alleen met de kerstdagen te serveren, maar laten we eerlijk zijn: het ziet er wél erg feestelijk uit, zeker omdat deze stoofaardappeltjes van verschillend formaat en kleur zijn. Zo zitten er ook paarse truffelaardappeltjes in, hoe leuk is dat!?

Wat heb je nodig voor 4-6 personen?

  • 800-1000 gram (stoof)aardappeltjes (1 pak)
  • beetje olijfolie
  • (zee)zout
  • optioneel: rozemarijn
  • optioneel: kruidenboter

Was de aardappeltjes en droog af. Je kunt de aardappeltjes met een scherp mes snijden in zo dun mogelijke plakjes. Om te zorgen dat de je plakjes niet helemaal los snijdt, kun je ze op een lepel leggen! Dat zorgt ervoor dat de plakjes onderin aan elkaar blijven zitten en je alleen een waaier krijgt. Bestrijk de aardappelen met wat olijfolie en leg in een ovenschaal op bakpapier. Ik bakte ze op de bodem (dus niet in het mandje). Bak je ze voor minder mensen? Dan kan het ook in het mandje. Gewoon op bakpapier.

Bak de hasselback aardappel vervolgens eerst 15 minuten op 180 graden (voorverwarmen hoeft niet!) en bestrijk daarna nog extra met wat olijfolie. Bak vervolgens in nog eens 8-10 minuten goudbruin. Geen airfryer? Verwarm de oven dan voor op 200 graden en bak de aardappelen dan in zo’n 35-45 gaar. Ook hier: na 20-25 minuten even opnieuw bestrijken met olijfolie. Let op: de tijden kunnen per airfryer/oven verschillen. Tevens is de baktijd afhankelijk van de grootte van de aardappel. Logischerwijs hebben grotere aardappelen meer baktijd nodig 😉

hasselback aardappelen
(Serveer)tip
Je kunt voordat je de aardappeltjes gaat bakken eventueel wat rozemarijn in de gaten steken en meebakken. Bestrooi de hasselback aardappelen met wat grof zeezout of serveer met wat kruidenboter. Super lekkere combinatie! Deze stoofaardappeltjes zijn te koop bij de Jumbo. Kun je ze niet vinden? Je kunt ook andere kleine aardappeltjes gebruiken uiteraard!

Liefs Ester

Deze blogpost is tot stand gekomen in samenwerking met Finest Potatoes zie mijn disclaimer onderaan de pagina.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*