Healthy poke bowl

Sushi, sashimi, eten van de plaat en met stokjes: de Japanse keuken is van jongs af aan Kay’s favoriet! Lang voor de trend van all-you-can-eat zaken, nam zij haar broodtrommeltje met sushi voor lunch dan ook al mee naar school (waar ze altijd vieze, rare gezichten terug kreeg), en ging ze het liefst Japans uiteten. Kay bedacht een geschikte variant voor haar intoleranties!

Wat heb je nodig voor 1 persoon?

  • 100 gram verse tonijn (of zalm)
  • 50 gram sojaboontjes (edamame)
  • 0,25 komkommer
  • 0,25 courgette
  • 0,5 avocado
  • sesamzaadjes
  • MARINADE:
  • 1 eetlepel sojasaus of ketjap
  • 1 theelepel sesamolie
  • sap van 0,25 limoen
  • gehakte gember of een halve theelepel gemberwortelpoeder naar wens
  • 1 theelepel sambal of vers gehakte rode peper
  • fijne gehakte koriander naar smaak
  • optioneel: zeewier, ingelegde gember en sushirijst.

Begin met het snijden van de courgette en vis. Maak kleine blokjes van de courgette en snijd mooie gladde plakken van de vis. Vervolgens ga je verder met het maken van de marinade. Hak de koriander en eventueel de verse gember en pepers fijn en meng goed door de sambal, sesamolie, sojasaus en het limoensap. Besprenkel vervolgens zowel de courgette als de sashimi met de marinade en laat trekken.

Ondertussen, snijd je de overige groenten in mooie blokjes en plaatst ze in de bowl. Zodra de courgette en tonijn zo’n 5 minuten hebben getrokken in de marinade, voeg je ook deze toe aan de bowl. On top, verdeel de overige dressing over de bowl en strooi wat sesamzaadjes over de bowl voor een mooi plaatje en extra bite.

gezonde poke bowl
Kay’s verhaal
Inmiddels, met al mijn intoleranties, is sushi nog steeds een geschikte maaltijd, al moet deze vaak aangepast worden in verband met gluten (in sojasaus, wasabi en zeewiersalade bijvoorbeeld). Offffff, je maakt het gewoon zelf natuurlijk! Nou ja, ‘gewoon even zelf’… Sushi maken kost bizar veel tijd, is relatief duur en je moet een ware Picasso zijn wil je er nog een kunstwerk van kunnen maken in plaats van dat je tijdens het koken de helft al naar binnen werkt omdat die rollen ‘niet mooi genoeg’ zijn (ja ja).Daarom besloot ik al een hele tijd terug dat het eigenlijk net zo handig is om dat hele ‘sushirolproces’ over te slaan en gewoon alles in 1 bowl te gooien: smaakt net zo goed, scheelt een hoop tijd. Grappig genoeg blijkt dit daadwerkelijk ook een naam te hebben en heeft deze, Hawaiiaanse, Poké Bowl inmiddels ook Nederland bereikt. Hoogste tijd om eens een variant te delen!

Met een Poké Bowl kun je alle kanten op: over het algemeen is het een combinatie van rauwe vis, met groenten en sushirijst. Echter, aangezien ik af en toe wat minder koolhydraten wil eten en rijst een beetje opvulling vind die afbreuk doet aan de rest van de maaltijd (goedkoop vulmiddel zal ik het maar op houden), heb ik deze variant nog groener gemaakt door meer groenten toe te voegen en de rijst te schrappen. Desalniettemin, is sushirijst toevoegen (in combinatie met rijstazijn en suiker: volg vooral de aanwijzingen op het pakket van de rijst) wel degelijk lekker en wordt het zo een volwaardige maaltijd!

Enjoy!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*