Ik ben geen fitgirl meer

Vorige week zei iemand tegen mij dat ik eigenlijk niet echt (meer) een fitgirl was. Ik dronk gewoon cappuccino bijvoorbeeld en plaatste dat ook op mijn Instagram. Daarnaast sport ik niet meer 4-5 keer in de week en was dus niet echt een goed voorbeeld meer. Say whuttt?? Hoe ik hier zelf over denk? Ik geef je hier uiteraard antwoord op in deze blog!

In hokjes denken
Ik denk zelf liever niet in hokjes en bestempel mezelf dan ook niet als een fitgirl. Wat is dat toch dat mensen je graag in een hokje plaatsen en daar ongenuanceerd hun mening over willen geven? Uiteraard mag je alles tegen me zeggen, maar deze opmerking zette mij wel even aan het denken. Waar kan ik de definitie van een fitgirl überhaupt vinden? Ben je een fitgirl als je een voedings- en trainingsschema hebt of een vaste refeed/cheatdag? Moet je echt 5x per week sporten? Of is het gewoon doen waar je je fijn bij voelt en gelukkig zijn en misschien iets minder sporten en minder lijntjes in je buik?

Ik vond het misschien wel een compliment dat ze dat zei want ik denk én leef graag een beetje buiten de lijntjes en in een grijs gebied. Het leven is namelijk niet zo zwart-wit. En het leven bestaat ook zeker niet uit alleen maar sporten en vooral niet alleen maar uit rijst-kip-broccoli!

Balans
Ik voel me namelijk erg goed, fitter dan ooit én ook nog eens in balans. Dat is heus niet allemaal vanzelf gegaan! Er was een tijd dat ik een heuse controlfreak was en van mezelf echt 5-6 keer per week moest sporten. Eigenlijk vaker dan goed voor me was. Ik mocht niets “slechts” eten en voelde me schuldig als het niet lukte.

Ik sport nu “nog maar 2-3 keer per week” en het is heus niet altijd krachttraining. Zo vind ik het tegenwoordig ook heerlijk om te rolschaatsen of een flink eind te fietsen. Ik doe zelfs weer af en toe een groepslesje en naast die 2-3x sporten wandel ik ook nog eens regelmatig met de hond. Mijn eten is in de basis erg gezond te noemen en soms hoort daar voor mij ook lekker een reep chocolade, een frietje, een ijsje of bijvoorbeeld sushi bij. En ja! Ik drink iedere dag minimaal 1 latte of cappuccino ????????

ik ben geen fitgirl meer

Ik pas nog steeds in dezelfde broek!
Ik realiseer me heel goed dat het in deze tijd moeilijk is om je eigen balans te vinden. Zeker met al die strakke lichamen op social media, het gezonde eten wat om je oren vliegt en de dagelijkse gymselfies. Ik heb het ook moeten leren. Je denkt dat je alleen maar goed bezig bent als je ook mee doet aan die “hype”. Dat dit absoluut niet zo is weet ik gelukkig nu ook.

Ik ben ooit heel dik geweest en zorgde niet goed voor mezelf. Ik weet achteraf natuurlijk heus wel dat dit niet goed was. Ik ben nu slank en wil dat ook zo houden! Ik eet dus gezond omdat ik het belangrijk vind om voor mezelf te zorgen en me vooral lekker voelen in en met mijn eigen lijf. Ik ben niet meer zo krampachtig bezig als eerst, laat er ook iets minder voor en ben dus ook ietsje minder strak. Mijn blokjesbuik is ingeruild voor een heel klein beetje meer “vet” en minder lijntjes.

En weet je wat? Ik pas nog steeds in dezelfde broek als vorig jaar toen ik zo krampachtig mezelf eigenlijk niet genoeg liet genieten. Die blokjes zorgden niet voor een gelukkigere Ester. Ik was te obsessief en ontzag mezelf om echt te genieten van alle leuke (en lekkere!) dingen. Dat strakke schema en een strakker lichaam zorgt heus niet per definitie voor meer geluk. Je moet sporten vooral als een hobby blijven zien.

Let’s get real
Ik ben 36 kilo afgevallen en mijn lichaam is dus heus niet perfect. Zo heb ik op sommige plaatsen wat vel over en heb ook ik lovehandles. En ik word ook ouder en dan is het gewoon allemaal nét wat slapper. Nu vind ik het alleen niet zo erg meer. Belangrijkste is dat ik lekker in mijn vel zit en slank en sportief blijf. Vorig jaar vond ik die lovehandles en dat vel vreselijk en nu? Het hoort bij mij. Natuurlijk zou ik ze liever ook niet hebben, maar dat zou betekenen dat ik weer veel strakker in mijn voeding moet, meer moet sporten en vooral die cappuccino en de reep chocolade moet laten staan. En nee, daar pas ik voor. Het leven is zo kort. Zorg goed voor jezelf, maar geniet ook! En je ziet op foto’s dat randje misschien niet.ik ben geen fitgirl meer

Mensen vragen zich dat vaker (hardop) af, maar het zit er wel. Waarom het niet te zien is op foto’s? Goede houding, de juiste kleding en laten we eerlijk zijn… Als jij een foto plaatst ergens kies je toch ook voor de foto waar je het beste op staat? Je ziet het dus niet direct, toch ben ik er altijd eerlijk over geweest. Ik vind het alleen niet altijd nodig om het te “showen”. Maar vooruit bij deze dan. De eerste foto is in de ochtend, de andere in de avond genomen.

En nee het is niet extreem, dat was vroeger wel anders, maar daarom juist laat ik het zien. Vorig jaar kon ik mezelf alsnog dik vinden terwijl ik toen nog strakker was! Ook nu ben ik NIET dik. Ik ben slank ook al heb ik die lovehandles en geen blokjesbuik. Het is goed zo. Duidelijk voorbeeldje van een juiste mindset.

Niet obsessief bezig zijn met mijn lichaam, met sporten en gewoon genieten van alle andere dingen die het leven nog meer te bieden heeft geeft mij een goed gevoel. Zolang ik nog in maatje 34-36 pas en ik met een tevreden gevoel naar mijn eigen lichaam en in de spiegel kan kijken is het toch ook gewoon oké? Op het moment dat ik dat niet meer heb moet ik er iets aan doen. Zo simpel is het. Zo werkt dat voor iedereen, dus ook voor mij.

Dan maar geen goed voorbeeld
En om terug te komen op het feit dat ik hierdoor geen goed voorbeeld meer zou zijn? Dat mogen mensen uiteraard vinden! Ik ben deze journey niet gestart voor anderen, maar voor mezelf. Wel vind ik het belangrijk eerlijk te zijn. Dus nee: ik sport niet meer 4-5 keer en ja ik drink iedere dag die koffie en eet vaker iets wat misschien niet zo goed voor je is. That’s what I call balance. Daar ben ik ook altijd open over geweest, ik neem jullie mee in mijn journey. Dus schreef ik erover toen ik nog zoveel sportte, nu ook al een tijdje over hoe ik nu leef. Zo schreef ik al eens over mijn 80-20 regel. Ik blijf die koffie en chocolade daarom ook gewoon op mijn Instagram of in mijn eetdagboekjes delen want als je alleen maar een goed voorbeeld bent als je veel sport en gymselfies post ben ik inderdaad géén “fitgirl” .

Ik inspireer liever door mezelf te zijn en te laten zien dat het allemaal heus niet allemaal zo strak en in het gareel moet. Daarnaast laat ik je vooral graag zien dat gezond eten niet saai en eentonig hoeft te zijn, maar dat je volop kunt variëren met en genieten van gezonde voeding. En soms past daar dus ook best eens iets minder gezonds tussen. Als je maar zorgt dat je daarna weer “back-on-track gaat en er niet in blijft hangen.

Voor mij en hopelijk ook voor jou is belangrijker: leef, geniet en doe waar JIJ je goed bij voelt. Het leven bestaat uit meer dan alleen maar je lichaam. Fitgirl of niet? Iedereen is perfectly imperfect!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*