In 2017 stop ik ermee!

2016 is bijna voorbij en een nieuw jaar komt eraan. Het is een beetje cliché, maar ik vind het toch fijn er bij stil te staan omdat 2016 me zoveel heeft gebracht en ik het leuk vind om vooruit te blijven kijken. Het is ietjepietsje langere blog dan normaal geworden en om maar meteen met de deur in huis te vallen: in 2017 stop ik ermee!

Als je dacht dat ik bloggen bedoelde: natuurlijk niet! Dit is mijn passie en hier haal ik enorm veel energie uit. Ik hou van koken, bakken, foodfotografie en mijn hersenspinsels op papier zetten. Ik vind het heerlijk dat ik hier ook nog eens jullie mee kan inspireren. Maar ik stop wel met iets anders: namelijk extremen.

Extremen?
Ik ben iemand van uitersten, altijd al geweest. Ik ga ergens 100% voor of niet. Ik hou niet van half dingen doen en al helemaal niet van opgeven. Ik heb de afgelopen jaren best wat extremen geprobeerd. Zo werd ik “moddervet”, viel daarna enorm veel af, verloor ik mezelf in 6-7x per week MOETEN sporten van mezelf, moest ik 100% gezond eten en gunde ik mezelf niets.

Dat zijn extremen die ik inmiddels achter me heb gelaten want inmiddels kan ik oprecht zeggen dat ik hierin mijn balans in 2016 bijna gevonden heb. Balans is zo belangrijk, maar ik ben er nog niet. En dat geeft ook niet want wat zou het leven saai zijn als alles altijd maar gelijk lukt. Het is heerlijk om gezond, energiek en fit te zijn en daar moet je echt wel wat voor doen: gezond eten en bewegen behoren zeker tot dit lijstje, maar het kan in minder extreme vormen.

Té gefocust op uiterlijk
Tot begin van dit jaar was ik té gefocust met mijn lichaam shapen bezig. Ik heb gemerkt dat dit niet (meer) bij mij past. Ik merkte gedurende het afgelopen jaar dat ik me ook steeds meer ging ergeren aan accounts op Instagram met alleen maar gymselfies en doorlopend blote buiken.

Tegenwoordig is het zelfs hip om vooral zo sexy mogelijk (liefst in BH en onderbroek) je lichaam op social media te showen. Om die reden heb ik ook wat accounts ontvolgd. No hard feelings en begrijp me goed: jij moet gewoon vooral doen waar JIJ je goed bij voelt alleen IK raak er niet meer door geïnspireerd en maak andere keuzes. De manier waarop er soms gefocust wordt op dat zo strak mogelijke lichaam, altijd maar moeten laten weten dat je weer naar de gym bent geweest… Het past gewoonweg niet meer bij de fase waarin ik zelf zit.

Je bent niet je lichaam
Als ik iets duidelijk wil maken met deze blog is het dat je niet bestaat uit alleen je lichaam. Er is zoveel meer: je zelf- en karakterontwikkeling, het kunnen genieten van kleine dingen en het genieten van je vrijheid. Vergeet ik nog iets? Yup: het hebben van fijne contacten, jezelf kunnen zijn, doen wat je leuk vind, tijd voor vriendschappen en familie en vooral: van jezelf houden!

Naast een leuke baan en een steeds succesvol wordend blog heb ik in 2016 ook zelfacceptatie gekregen. Zelfs nu ik minder strak en gespierd ben vind ik mezelf mooi. Niet perse om mijn uiterlijk, al vind ik mezelf prima zo want het hoeft niet extreem strak (ik wil ook nog genieten ????), maar vooral omdat ik mezelf volledig heb geaccepteerd. Ik ben niet perfect, maar niet perfect is ook goed Ik vond mezelf altijd al wel een leuk (en ja een tikje eigenaardig) mens, maar ik hield nooit echt van mijn lichaam. Te vaak was ik daar mee bezig en toch het was nooit goed. Tot een paar maanden geleden ook díe knop omging.

perfectly imperfect

Krachttraining? NU EVEN NIET
De laatste tijd ben ik praktisch alleen maar in de sportschool geweest om te werken. Maar niet sporten… ben je dan nog wel healthy? Daar kan ik volmondig “JA” op antwoorden. Healthy bestaat uit meer facetten en ik beweeg nog steeds meer dan genoeg, Mijn gezondheid is té belangrijk om uren languit op de bank door te brengen (al kan dat soms best lekker zijn begrijp me goed). Op dit moment doe ik alleen niet aan krachttraining A) omdat het niet meer zo bij me past en ik mijn motivatie echt even kwijt ben B) omdat ik de laatste tijd niet meer pijnvrij kon trainen, maar ook wel omdat ik het een beetje teveel associeer met het met je uiterlijk bezig zijn.

 


Beweging? Natuurlijk wel!
Geen krachttraining wil niet zeggen dat ik niet aan beweging doe. Beweging is goed voor je het draagt bij aan een gezonder lichaam. Dit moet je dus nooit verbannen en niets beter dan het als een goede gewoonte te integreren in je dagelijks leven. Maar dat hoeft heus niet perse bewegen in het krachthonk te zijn! Je hoeft niet een extreme fitgirl te zijn of spiermassa op te bouwen tot je erbij neervalt om gezond te zijn. Vind je het leuk? Vooral blijven doen. Door mijn blessures en vergroeiingen ben ik momenteel redelijk beperkt, maar ik bekijk het liever positief: nog zoveel wat ik wél kan!

essiehealthylife

Gezond eten? I love it!
Gezond eten is heel belangrijk, maar ook dit is geen doel meer op zich. Ik las dit pas ergens en ben het er zo mee eens: Je bent geen beter mens dan iemand die niet gezond eet. Je bent geen beter mens omdat je bepaalde dingen niet eet, en andere dingen weer wel of veel met eten bezig bent. We zijn allemaal gewoon mensen en gezond eten is goed voor onze gezondheid en daarmee een goede gewoonte, maar het is niet meer dan dat!

In 2015 en een deel van 2016 was gezond eten bij mij nog een doel op zich. Eigenlijk ook best weer in extreme vorm. Gelukkig kan ik tegenwoordig ook gewoon genieten van minder gezonde dingen en laat ik soms ook wat meer de teugels vieren. Soms nog té, zeker omdat ik minder sport moet ik nu wel meer gaan opletten. Maar ik weet wat goed en minder goed voor mij is en ken mijn lichaam. De basis is nog steeds 80% gezond en ik vind het nog gezonder dat ik voor mezelf nu ook soms andere keuzes kan maken.

Beweging en gezond eten is routine
Het is iets wat is inmiddels eigen is geworden. Ik ben trots op mijn gezonde lichaam en wil dat graag zo houden dus kies ik automatisch voor gezonde voeding en voldoende beweging. Doordat het routine is geworden heb ik tijd over voor andere dingen. Een gezonde lifestyle is dus goed ter ondersteuning om dit te kunnen blijven doen: dingen die echt belangrijk zijn!

Heb ik nog wel doelen?
Bij een healthy lifestyle in balans hoort ook rust. Dat is iets wat ik mezelf écht te weinig gun. Ik werk tussen de 32-36 uur en ben daarnaast ook nog minstens 15 uur per week met mijn blog bezig exclusief social media tijd. Dat is druk, niet erg, maar soms mag ik mezelf best ietsje meer rust gunnen.

Het is eigenlijk een 3-eenheid: gezonde voeding, beweging en rust/voldoende slaap. Nu ik onregelmatig werk begint het een beetje een probleem te worden en ben ik te vaak moe door slaaptekort. Omdat ik dan ook nog niet voldoende op de rem trap is dat natuurlijk wel een dingetje. Hier wil ik dus meer balans in gaan vinden door soms wat stapjes terug te gaan doen.

doelen 2017

2016 wat was je top

2016 was oprecht een fijn jaar. Zo vond ik na lange tijd thuis zitten door reorganisatie een leuke baan, startte ik mijn eigen bedrijfje, heb ik veel nieuwe lieve en inspirerende mensen leren kennen, heb ik leuke dingen gedaan en vooral intens genoten van alles wat op mijn pad kwam: ik ben een gelukkig mens!

Het meest belangrijk vind ik dus voor 2017 dat ik dit voort kan zetten. Daarnaast wil ik iets meer tijd vrijmaken voor me-time en mijn dromen najagen. Mijn ouders vroegen mij 2 weken terug wat ik wilde voor mijn verjaardag… Ik wist oprecht niets te noemen behalve: ik heb niets nodig, ik heb alles al! Het is enorm fijn om zo tevreden te kunnen zijn met met wat ik hebt ook al moet ik soms écht budgetteren omdat ik nog steeds geen boom waar geld aangroeit in huis heb. Geld maakt het leven makkelijk, maar niet perse gelukkig ????

Verliefd worden op het leven
Door minder in extremen te leven en minder te streven naar perfectie ben ik gaan inzien wat écht belangrijk is. Het streven naar perfectie is een hardnekkige gewoonte. We denken dat we perse ergens moeten komen: dat is het probleem! Richt je aandacht in 2017 op hoe het loopt, niet hoe het had kunnen lopen.

Laten we vooral ook met z’n allen een beetje ontspannen met voeding en sport omgaan. Stress krijgen over wat je eet en perse dagelijks moeten sporten heeft namelijk weinig met gezond leven te maken. Belangrijk (er) is om jezelf continue te blijven ontwikkelen op alle vlakken. Doe je met me mee in het nieuwe jaar??

2017: kom maar op!

Liefs Ester ❤

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*