Koolhydraatarme lasagne

Het was even geleden dat ik lasagne gegeten had. Er waren tijden dan at ik dit minstens 1 keer per week! Ik had geen lasagnebladen in huis dus bedacht een alternatief met groente uit de koelkast: courgette en aubergine! Zo werd deze koolhydraatarme lasagne geboren.

Melanzane
Eigenlijk mag dit gerecht misschien helemaal geen lasagne heten, maar is het melanzane omdat het traditioneel zo heet als je de lasagnebladen vervangt voor aubergine. Laat ik overigens voorop stellen dat ik het niet nodig vind om koolhydraten, of wat voor voedingsmiddelen dan ook, uit je voeding te schrappen. Wél vind ik dat bewuster met je eten omgaan je een hoop oplevert.

Mijn avondeten bevat ongeveer 3-4 avonden alleen koolhydraten uit groente. Niet omdat ik koolhydraatarm eet, maar omdat ik het gewoon lekker vind en vaak mijn koolhydraten dan al overdag heb gegeten. Als jij wel graag bewust koolhydraten schrapt is deze lasagne (of eigenlijk dus melanzane ????) een uitkomst!

Wat heb je nodig voor 1 grote, 2 kleine porties?

  • 1 courgette
  • 1 aubergine
  • 400 gram tomatenblokjes
  • 1 bol mozzarella
  • 100 gram geraspte kaas*
  • verse basilicum
  • kruiden naar smaak **

* ik gebruikte oude kaas voor een lekker pittige smaak
**  ik gebruikte crazy cajun en zout

melanzane koolhydraatarm
Snij de courgette en aubergine in lange plakken (ik deed dit met de kaasschaaf) en grill in een contactgrill of grillpan. Verwarm ondertussen in een pan de tomatenblokjes met de helft van de geraspte kaas en zorg dat de kaas een beetje gesmolten is. Vet een ovenschaal in (ik gebruikte er 1 van 20 cm) en beleg met een laagje tomatensaus en beleg met wat basilicumblaadjes. Verdeel er daarna een laagje aubergine en courgette overheen. Beleg dit weer met een laagje saus en wat verse basilicum en herhaal dit tot alles op is. Eindig met plakjes mozzarella en de rest van de geraspte kaas.

Airfryer
Bak de lasagne in 20 minuten gaar op 160 graden (voorverwarmen hoeft niet) De kaas moet gesmolten en goudbruin zijn.

Oven
Verwarm dan je oven voor op 180 graden en bak 30 minuten.

Let op: de baktijden kunnen per airfryer of oven verschillen.

groentelasagne
Serveertip
Laat de groente lasagne ongeveer 10 minuten staan voor je het aan gaat snijden anders is het nog te nat. Verdeel er nog wat verse basilicum overheen en serveer met een lekkere salade of wat vers gebakken brood.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*