kwark kruidnotentaart

Kwark kruidnotentaart met pure chocolade

Het is al weer bijna december en het is en blijft mijn favoriete maand! Al is het alleen al omdat ik helemaal los kan gaan met allerlei lekkere Sinterklaas- en Kerstrecepten. Deze kwark kruidnotentaart is niet zo heel erg gezond, maar wel erg lekker! 

Sinterklaas
Ik vierde het vroeger uiteraard thuis en, alhoewel ik er niet teveel woorden aan vuil wil maken, ik vind dat zwarte Piet ook gewoon in het straatbeeld thuis hoort. Om die reden blijf ik het dus ook gewoon promoten. Het is en blijft een fantastisch kinderfeest en ik heb zelf dan geen kids…. Ik kan wel enorm genieten van die gespannen snoetjes van ze als Sinterklaas weer in het land is. Het voordeel van een blog is dat ik er dan ook nog eens een lekker recept bij kan bedenken. Dit is misschien niet de meest gezonde taart (al is kwark gewoon gezond hoor ;-)), maar het hoeft niet altijd healthy tenslotte. Denk aan de 80-20 regel. En de maand december is daar uitermate geschikt voor!

kwark kruidnotentaart
Kruidnoten of pepernoten? 
Ik heb dit maar een kwark kruidnotentaart genoemd, maar ik zeg toch ook nog heel vaak pepernoten…. Net als dat ik dat doe met peperkoek of is het kruidkoek? Dus dat… een discussie die ik toch wel vaker voer haha. Ach wat maakt het uit, het is het 1 of het ander: beiden kunnen wat mij betreft. Ik vind dit recept het beste passen in de 80-20 en Sinterklaas rubriek op mijn website. Je vind er al heerlijke recepten dus mocht je inspiratie op willen doen, klik dan even op de links. Ik gebruikte voor deze taart een 26 cm vorm. Geen oven nodig dus super makkelijk!

Wat heb je nodig?

  • 1000 gram magere kwark
  • 8-10 gelatineblaadjes
  • 350 gram kruidnoten
  • 60 gram roomboter of kokosolie
  • zoetmiddel naar keuze *
  • 10-20 gram pure chocolade voor de garnering

* ik heb de kwark gezoet met deze flavdrops witte chocolade. Ik ben zo’n fan van deze. Nee ik ben niet gesponsord, deze koop ik altijd gewoon zelf. Ik heb ze in de smaken vanille, witte chocolade, maple en toffee en heb ze altijd op voorraad.

kwark kruidnotentaart
Verkruimel 150 gram kruidnoten, ik maakte er meel van (gewoon helemaal fijn malen) en smelt de roomboter of kokosolie in een pan. Week de gelatineblaadjes ondertussen in wat water. 8 voor zachtere structuur, 10 voor een wat stevigere taart. Meng de kruidnoten met de boter of olie en bedek de taartvorm ermee. Ik had er eerst een bakpapiertje in gelegd, dan krijg je de kwarktaart er uiteindelijk makkelijker uit. Druk goed aan en zet even in de koelkast. Meng ondertussen de kwark met het zoetmiddel. Doe dit geheel naar eigen smaak! Doe een klein lepeltje kwark in een pannetje op zacht vuur, knijp de gelatineblaadjes uit en doe deze erbij. Roer tot het helemaal is opgelost en die dit bij de rest van de kwark. Verdeel goed, meng er 150 gram kruidnoten doorheen en verdeel over de kruidnotenbodem. Beleg tenslotte met de laatste kruidnoten en zet in de koelkast.

kwark kruidnotentaart
(Serveer)tip
Zet de kwark kruidnotentaart minimaal 4 uur, of beter nog een hele nacht, in de koelkast om op te stijven. Smelt vervolgens de pure chocolade en besprenkel over de taart en laat iets hard worden. Je kunt er ongeveer 8-10 stukken uithalen en de kwarktaart ongeveer 3-4 dagen in de koelkast bewaren. Geniet ervan!

Liefs Ester

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*