suikervrije speculaastaart

Mini suikervrije speculaastaart

Nog even en dan komt Sinterklaas weer naar Nederland. Daar horen natuurlijk ook lekkere nieuwe recepten bij. De komende weken plaats ik een paar leuke nieuwe recepten online, deze suikervrije speculaastaart is de eerste!

Speculaas
Als ik aan Sinterklaas denk hoort daar voor mij absoluut de smaak van speculaas bij! Overigens ook lekker buiten deze tijd van het jaar om. Deze muffins met speculaas maak ik bijvoorbeeld niet alleen in de herfst of winter. Deze suikervrije speculaastaart kun je ook op andere momenten eten. Ik maakte hem met restjes glutenvrij meel, maar je kunt gewoon ieder ander meel (geen kokos!) gebruiken hoor, maakt het nét zo lekker! Hij is voor de liefhebber ook lactosevrij.

suikervrije speculaastaart
Ontbijttaart
Ik at deze suikervrije speculaastaart als ontbijt en het laatste stukje (lees: net te machtig om helemaal op te eten ;-)) als tussendoortje. Je hebt maar een paar ingrediënten nodig en je kunt deze mini taart maken in zowel de airfryer als de oven. Ik gebruikte een 12 cm ronde bakvorm dit keer.

Wat heb je nodig?

 • 1 rijpe banaan
 • 1 ei
 • 20 gram havermeel
 • 20 gram teffmeel
 • beetje bakpoeder
 • 1 eetlepel speculaaskruiden
 • optioneel: zoetmiddel naar keuze *
 • optioneel: amandelen voor de garnering

* ik gebruikte flavdrops met de smaak maple syrup

Prak de banaan met het ei tot een papje en voeg hier de rest van de ingrediënten aan toe, behalve de flavdrops en de amandelen. Roer tot een lobbig beslag en proef of je het zoet genoeg vind. Ik hou van zoet dus ik voegde er lekker nog wat flavdops aan toe. Maple (ahorn)smaak past perfect bij dit recept, maar kies vooral wat jij zelf lekker vind. Giet in de vorm (ik belegde deze met een bakpapiertje, maar vet of spray het anders even in!) en garneer met de amandelen. Bak in de airfryer in 14 minuten op 180 graden gaar. Voorverwarmen hoeft niet. Geen airfryer? Verwarm de oven voor op 190 graden en bak ongeveer 25-30 minuten. Let op: tijden kunnen per airfryer/oven verschillen. De suikervrije speculaastaart is gaar als een prikker er droog uitkomt en de bovenkant goudbruin is verkleurd.

suikervrije speculaastaart
(Serveer)tip
Perfect de avond vooraf te bakken, ik strooide er nog wat suikervrije poedersuiker overheen voor de foto, stond extra leuk haha. Je kunt er ook voor kiezen het extra zoetmiddel weg te laten en er voor het serveren wat maple syrup overheen te gieten! Je bewaart deze mini taart ongeveer 2-3 dagen luchtdicht verpakt in de koelkast of vries in! Lekker Sinterklaasontbijt, of gewoon nu al. Why not?! Voor meer Sinterklaas inspiratie check deze rubriek of dit Pinterestbord.

Liefs Ester

8 Comments

 1. kan de teffmeel ook vervangen worden voor andere meel. bijv speltmeel

 2. hey,
  wat is teffmeel aub
  helemaal mijn ding ik mag geen suikers eten wat neem ik het beste als zoetstof
  dank je wel

 3. Hi Ester, is de bakvorm echt 12cm? De cake lijkt veel groter! Groetjes Amber

 4. Herma Ullersma

  Hij staat net in de oven en ik ben heel benieuwd

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*