sodabrood

No knead rustiek sodabrood

Zin om een brood te bakken dat snel, makkelijk én erg lekker is? Dan is dit rustieke sodabrood een uitkomst. Deze hoeft namelijk niet te rijzen!

Je eigen brood bakken
Alleen al omdat het enorm lekker ruikt in huis bak ik af en toe zelf een brood. Zo vind je al dit panbrood op mijn blog. Voor dat recept heb je wel gist nodig, dat hoeft voor dit sodabrood niet eens. Sterker nog je hoeft het niet eens te kneden én het hoeft niet te rijzen. Makkelijker kan eigenlijk niet toch?

sodabrood

Karnemelk of bier
Om een sodabrood te bakken heb je karnemelk of bier nodig. Ik zou gewoon karnemelk doen, net als ik, want je hebt vast deze karnemelk pannenkoeken al gebakken en dus toch karnemelk over ;-). Doordat je baking soda gebruikt gaat het rijzen omdat het in aanraking komt met het zuur van de karnemelk. Dit brood is niet gluten- en lactosevrij, maar wil je hem wel glutenvrij maken gebruik dan glutenvrij meel en -bloem.

wat heb je nodig?

  • sodabrood
  • 250 gram (spelt)bloem
  • 250 gram volkoren (spelt)meel
  • 350 gram karnemelk
  • 1 theelepel baking soda
  • halve theelepel (zee)zout
  • 40 ml gesmolten roomboter

Doe de bloem en het meel in een kom samen met de baking soda en het zout. Meng door elkaar en voeg de karnemelk en de gesmolten roomboter toe. Kneed het even kort met je handen door elkaar en maak er een bol van. Leg op bakpapier en vorm de bol goed. Druk met een mes of houten lepel een kruis in het deeg en bestrooi nog met een beetje bloem voor een rustiek effect. Bak ongeveer 40 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden goudbruin. Let op: baktijden kunnen per oven verschillen. Het sodabrood is gaar als het hol klinkt als je erop tikt!

sodabrood

(Serveer)tip
Het brood is het lekkerst als je het direct eet. Laat een klein beetje afkoelen voor je het aan gaat snijden om te voorkomen dat het uit elkaar valt. Ik vind dit brood het lekkerst met hummus, een lik (kruiden)boter of kaas!

Volg je mij al op Social Media? Volg mij via Pinterest, Facebook en/of Instagram. Gebruik #essiehealthylife of tag me als je een recept gebruikt!

4 Comments

  1. Zou je dit kunnen bakken met enkel speltmeel?

  2. Kun je de roomboter ook vervangen door normale boter ?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*