Over mij

2017 in vogelvlucht
Ik ben Ester en ik woon in Breda. Op deze blog geef ik je een kijkje in mijn (healthy) leventje. Eigenlijk heet ik dus Ester, maar al van kinds af aan noemen veel mensen mij Essie. Toen ik mijn eigen blog startte en een naam moest bedenken was de keuze dus snel gemaakt en zo werd essiehealthylife in 2015 geboren.

Als je mijn blog bekijkt zou je bijna denken dat mijn leven er nooit anders heeft uitgezien en ik altijd al zo heb geleefd. Dat is echter absoluut niet het geval want er was een tijd dat ik heel slecht voor mezelf zorgde, bijna 100 kilo woog en veelal slecht at. Ik ben blij dat ik uiteindelijk inzag dat het zo niet verder kon en het om heb kunnen buigen naar deze lifestyle.

Mijn recepten zijn toegankelijk
Deze manier van leven is een gewoonte geworden en heb ontdekt dat ik ook best creatief ben met voeding. Vaak ben ik dan ook in de keuken te vinden om allerlei lekkere baksels of gerechten te maken, dit mooi op de foto te zetten en uit te werken. Daarnaast is het ook gewoon leuk om wat ongezondere recepten om te toveren tot een gezonde variant. Ik krijg er energie van! Belangrijk voor mij is dat het inpasbaar moet zijn in het drukke leven van tegenwoordig. Je zult hier dan ook geen recepten vinden met 10-tallen ingrediënten en uren werk. Mijn recepten zijn voor iedereen toegankelijk en zelfs door de slechtste koks met weinig tijd te maken.

Wat doe ik nog meer?
Buiten koken, bakken, het uitwerken van recepten en het zo mooi mogelijk op de foto zetten (foodfotografie vind ik geweldig!) heb ik ook nog andere hobby’s. Zo kan ik uren in kookboeken, tijdschriften, Instagram en Pinterest op zoek gaan naar inspiratie. Ook ga ik vaak op stap met vrienden (naar een feestje of festival) en hou ik van voetbal. Ik heb veel vrienden waar ik regelmatig mee afspreek om leuke dingen mee te doen, maar vind het ook heerlijk om alleen thuis te zijn!

Mijn “van fatty naar fitty” transformatie
Tot mijn 19e was ik altijd slank, zelfs dun te noemen! Ik deed niet aan sport, at alles wat los en vast zat, ging veel stappen en kwam geen grammetje aan. Op mijn 20e ging dat veranderen: truitjes werden te klein, ik paste niet meer in mijn broeken en nog ging de knop niet om. Iedere keer had ik weer een andere smoes en heb dan ook jaren een haat-liefde verhouding met eten én mijn lichaam gehad. Af en toe viel ik af, dan kwam ik weer aan. Het bekende jojo-effect.

Eind 2011 was ik er ineens klaar mee, het roer ging om! Zelfs maat 46 werd me te klein, ik woog bijna 100 kilo en, buiten het feit dat ik gewoon veel te dik was, was ik ook vaak moe en werd ik onzeker. Omdat ik al verschillende (crash)diëten en manieren had geprobeerd, maar dat nooit een blijvend effect had besloot ik “gewoon” gezonder te gaan eten. Als 1e liet ik de liters cola en zakken chips, snoep en de vette happen links liggen.

Ik begon met ontbijten (ik kan me nu werkelijk niet meer voorstellen hoe ik daar ooit zonder kon) en ging regelmatiger eten (op tijd mijn lunch en avondeten). Tussendoortjes nam ik af en toe, maar koos steeds vaker voor wat gezondere producten. Binnen 8-9 maanden tijd viel ik 25 kilo af. Ik voelde me beter, energieker en paste weer in maatje 38. Dit bleef 2 jaar stabiel tot ik eind 2013 begon met sporten, omdat ik nog wel iets strakker wilde worden. Inmiddels pas ik in maatje 34/36 en weeg ik 36 kilo minder. Wie had dat ooit gedacht?!

Gezonde mindset
Wat ik vooral heb geleerd de afgelopen jaren is dat je deze lifestyle alleen maar kan met een juiste mindset. Ik ben fitter, energieker maar vooral gelukkiger dan ooit. Ik kan me niet voorstellen dat ik ooit nog dik zal zijn. Ik haal zoveel energie uit deze manier van leven. Daarnaast is het erg fijn om niet meer van mezelf te “walgen” als ik in de spiegel kijk. Natuurlijk ben ook ik niet perfect, maar ik heb geleerd van mijn eigen lichaam te gaan houden. Ik eet dus zeker 80% gezond omdat ik zuinig wil zijn op mijn lichaam.

De grootste winst? Ik ben blij met mezelf en hoe ik nu leef! Een gezonde mindset betekent voor mij vooral dat er balans is. Er was een tijd dat ik te dik was, maar er was ook een tijd dat ik enorm doorsloeg in té gezond en mezelf niets meer gunnen. Ik stond 6-7x per week in de gym en verbood mezelf van alles. Ik deelde eten in, in goed en slecht. Inmiddels weet ik dat ook dat niet gezond is.

GENIET!
Je leeft maar 1x en het meest belangrijk is dat je geniet. Van het feit dat je je fit voelt, maar ook van een keer een frietje, een stuk chocolade of een iets minder gezonde pannenkoek. Sporten doe ik ook stukken minder. Daardoor is ook mijn lichaam veranderd. Zo ben ik stukken minder gespierd en iets minder strak en toch? Hou ik van mezelf en vind ik mezelf prima zo! Beweging hoort er bij. Waar ik eerst de gym opzocht voor krachttraining is het nu vaker een eind fietsen, wandelen, rolschaatsen, een groepsles of yoga. Het is maar net hoe het uitkomt en waar ik zin in heb. Meer dan 2x per week sport ik niet meer. Soms ook een week (of meer) niet. Beweging heb ik echter meer dan genoeg.

Dat werkt dan ook het beste: kies iets waar JIJ je goed bij voelt. Laat je niet “gek” maken door alle prachtige lichamen en plaatjes op Instagram, voel je niet verplicht om 5-6x per week te sporten en een strak regime qua eten na te streven. Niemand is perfect en dat hoeft ook niet! Je hele leven is een journey, je leert van iedere situatie en ieder moment weer iets. Het is zo fijn om eindelijk de juiste balans te vinden en dat vind je alleen door bij jezelf te blijven en te doen wat voor JOU werkt.

Liefs Ester