Het is 24-1 Nationale pindakaasdag en dus een excuus om een feestelijke pindakaastaart te maken! Pindakaas en jam is echt een heerlijke combinatie en deze is ook nog eens verantwoord! Deze peanutbutter jelly taart is vrij van gluten, graan en lactose en een feestje als ontbijt of tussendoortje.
Niet suikervrij, wel weinig suikers
Ik ontving recent een pakket vol lekkernijen inclusief hero minder zoet (40% minder suikers dan normale jam) en deze moet op dus gebruikte ik hem in deze havermouttaart. Uiteraard kun je ieder soort jam gebruiken, al zou ik wel kiezen voor aardbeiensmaak. Zo lekker in combinatie met pindakaas! Ik bakte de taart in de airfryer, maar oven kan ook. Uiteraard ook voor dit recept weer beide bereidingswijzen in het recept gezet.
Havermoutvlokken of havermeel
Ik gebruik eigenlijk beiden en vaak krijg ik hier vragen over. Deze peanutbutter jelly taart heb ik gemaakt met havermoutvlokken, maar in sommige recepten gebruik ik ook havermeel. Je kunt dat voor dit recept eventueel ook gebruiken. Havermeel kun je zo kopen of maal gewoon havermoutvlokken tot meel, super easy en hetzelfde effect! Voor deze taart gebruikte ik een lage 16 cm bakvorm.
Wat heb je nodig?
- 85 gram havermoutvlokken
- 1 ei
- 2 rijpe bananen
- 50 ml (plantaardige) melk
- 2 eetlepels pindakaas
- 2-3 eetlepels aardbeienjam
- optioneel: extra pindakaas en aardbeienjam voor de topping
- optioneel: flavdrops/steviadruppels vanille
(Serveer)tip
Laat iets afkoelen in de vorm voor je de peanutbutter jelly taart eruit haalt en aan gaat snijden. Bestrijk nog met wat extra pindakaas en aardbeienjam voor een extra feestelijk effect. Deze taart is heerlijk als ontbijt of serveer bij de koffie of thee. Je haalt er ongeveer 3-4 porties uit. Afgedekt in de koelkast is de taart ongeveer 2-3 dagen te bewaren. Invriezen kan ook, alleen zou ik dan pas de topping er overheen doen als je het ontdooid hebt of laat het weg. Er staat overigens nog een lekkere soortgelijke taart op mijn blog, alleen hoef je die niet te bakken! Nieuwsgierig? Kijk even hier.
Liefs Ester
Heerlijk taartje! al een aantal keer gemaakt.
Alleen ik krijg niet voor mekaar om de jam erover te bestrijken?
Dit omdat het beslag daar niet stevig voor is..
Wat doe ik fout?
geen idee? Misschien net iets langer bakken? Kan per oven of airfryer verschillen natuurlijk, bij mij is het gewoon stevig!
Liefs Ester
Nee ik bedoel je doet de helft van het beslag in de vorm dan smeer je er jam over en dat lukt mij niet daarna rest van beslag erover dan in de airfryer.Die fase van jam erover strijken lukt mij dus niet. Wat ik nu steeds doe is de jam erdoor roeren
Ah zo! Ja dat lukt me wel, maar is idd niet heel makkelijk, gewoon goed eroverheen verdelen en licht bestrijken zodat het niet er doorheen mengt. Het is altijd even lastig idd dat heb ik hier ook hoor! Er doorheen kan ook, is net zo lekker denk ik 😉