Perfect lijf, perfect leven!

De tekst is enigszins misleidend want als je me een beetje kent weet je dat ik zo helemaal niet in het leven sta. Toch heeft het jou getriggerd om mijn blog te openen en het te gaan lezen. Is het omdat je denkt dat je met een perfect lijf een perfect leven hebt? Of omdat je dacht: “jeetje Es, wat een onzin!”  Hoe dan ook, nu je hier bent lees even dit blog over mijn visie van het perfecte lijf!

Ouder en wijzer
Er waren tijden dat ik dacht dat een perfect lijf je ook gelukkig maakt. Inmiddels ben ik (veel!) wijzer dan dat. Gelukkig maar, want het zou erg oppervlakkig zijn om dat te denken. Want wat is het perfecte lijf? Toen ik nog 5-6x per week in de sportschool stond verlegde ik continue mijn grenzen. Als ik lijntjes in mijn buik heb dan…. Als ik dat ene rolletje weg train dan… Etc. Conclusie? Het was nooit genoeg.\

Ik ben er dus mee gestopt. Vooral met het continue willen veranderen. Want eigenlijk is het helemaal niet gezond om altijd maar bezig te zijn met je uiterlijk en jezelf “niet goed genoeg” vinden. Ik ben ook gestopt met mijn buik inhouden. Want dat deed ik ook… continue! Denken dat een ander je niet mooi genoeg vind als je misschien een rolletje hebt. Oppervlakkig … toch? Maar heel menselijk want geef toe: ook jij doet dit!

Kleine stapjes naar bewustwording
Toch heeft mijn hele healthy journey me ook behoorlijk wat geleerd. Namelijk dat ik me veel lekkerder voel in een slank lijf, dat ik energieker ben door te kiezen voor goede voeding, dat 5-6 dagen in de week sporten niet nodig is om slank te blijven en al helemaal niet nodig is voor het “perfecte” lijf. Dat je best eens mag snoepen en soms ook best een keer mag doorslaan, dat dit helemaal niet betekent dat je meteen kilo’s zwaarder bent. Dat gezond verstand gebruiken kan zorgen voor veel betere acceptatie van jezelf dan je gevoel.

Dat laatste behoeft vast wat uitleg, zeker van iemand die eigenlijk altijd adviseert om je gevoel te volgen. Wat ik er eigenlijk mee bedoel is dat je ook moet blijven nadenken. Je kijkt vaak namelijk heel anders naar jezelf dan je omgeving. En soms, heel soms, is het dan belangrijk om je verstand de boventoon te laten voeren.

Wat is gezond?
Gezond is in mijn ogen niet: diëten volgen, nooit meer snoepen, alleen maar sporten. Gezond is ook niet jarenlang een blessure verwaarlozen  (shame on me ????). Gezond is in mijn ogen wel: het voornamelijk eten van de juiste voeding (weinig tot geen voeding uit pakjes en zakjes, maar zoveel mogelijk vers). Gezond is ook zorgen dat je je energiek voelt, vaak gerelateerd aan de juiste voeding én beweging. Of dat nou is wandelen, yoga, hardlopen, fitness of crossfit. Zoek iets wat bij jou past! Gezond is ook je af en toe verliezen en je laten gaan, toegeven aan je emotie-eten om daarna de draad weer op te pakken. Je niet schuldig voelen, maar beseffen dat het bést een keer kan gebeuren als je daarna maar gewoon weer gezonde keuzes gaat maken!

perfect lijf perfect leven

Trots en tevreden
Sinds ik me de afgelopen jaren veel bezig hou met het verdiepen in voeding en merk wat het met me doet is alles echt op zijn plek gevallen. Deze weg ging met vallen en opstaan en gaat ook nu heus niet altijd in een stijgende lijn. Ook ik leer iedere dag weer bij, maar wat ik wel weet is dat goede voeding belangrijk is en eigenlijk de basis voor een perfect lijf.

Ik eet niet volgens een voedingsschema, ook niet volgens een vast/strak plan. Ik eet wanneer ik trek heb en kies hierbij voor voedzame producten. Soms kies ik ook voor iets minder gezonds, maar veelal wél bewust en niet meer zoals eerst altijd maar in emotie. Ik merk namelijk gelijk verschil. Eet ik gedurende de dag bijvoorbeeld snelle koolhydraten, voeding met geraffineerde suikers en minder groente/fruit? Dan ben ik sneller moe dan dat ik gewoon “normaal” eet.

Mindset
Ik schreef er al vaker blogs over, maar het is écht waar. Mindset is everything! Zo sta ik tegenwoordig niet meer op de weegschaal en doe ik dat wel? Dan maakt het me geen reet uit wat deze me aangeeft. Elk getal is oké, gewoon omdat ik tevreden ben met mezelf en hoe ik er nu uitzie. Ik eet volgens de 80-20 regel en kies vooral voor complexe koolhydraten, voeding zonder onnodige toevoegingen, veel eiwitten, maar ook veel groenten en fruit.

perfect lijf perfect leven

 

Balans
Mijn lijf is niet meer enorm afgetraind, zeker nu ik niet meer 5x per week in de sportschool maar er eerder maar 2x per week te vinden ben. En eigenlijk kies ik ook steeds vaker voor yoga of wandelen in plaats van fitness. Bezig zijn met mijn “mind” en minder met mijn uiterlijk. Ik sport nog wel! Maar iets minder frequent en met name om mezelf fit te houden, niet om mezelf perse te transformeren.

Wat ik namelijk heb gemerkt is dat je lichaam, als je tevreden bent, vanzelf mee veranderd. Zo heb ik ooit al ervaren dat mijn vetpercentage verlaagde toen ik er ineens niet meer obsessief mee bezig was (zie mijn blog van doorslaan naar balans). Zo merk ik nu ook dat je geen 5-6 dagen in de week hoeft te sporten om je fit te voelen of om slank te blijven. Wél vind ik dat beweging goed voor iedereen is, maar het kan ook in een andere vorm of wat minder.

Van obsessief naar acceptatie
Je lichaam veranderen betekent niet meteen dat je happy gaat worden. Sterker nog: door er obsessief mee bezig te zijn word je alleen maar onzekerder. Je gaat je wellicht vergelijken met anderen of, net als ik, je grenzen verleggen. Het maakt je niet mooier, misschien alleen maar nog meer onzeker. Ik heb de afgelopen jaren geleerd van mijn eigen lichaam te gaan houden. Ik vond het vorig jaar mooi toen het zo afgetraind was, maar ik vind het nu misschien nog wel mooier omdat ik meer kan.  Accepteren dat het niet perfect hoeft te zijn. Probeer daar dus eens aan te werken: acceptatie van je lichaam. Ben ik afgetraind? Nee. Ben ik slank? Ja! En doordat ik zorg dat dit zo blijft door de juiste voeding en beweging ben ik energieker én fit. Mijn huid is wat slapper doordat ik ouder wordt, er zijn door minder sporten en mijn blessure minder spieren zichtbaar, op mijn buik zie je geen zichtbare abs meer maar een klein laagje vet. En toch? Kan ik met een veel tevredener gevoel naar mezelf kijken dan voorheen!

Voor mij is dit dus het perfecte lijf. Een lijf wat een healthy mind en een gelukkig iemand omhuld. Een lijf wat gezond is, een lijf wat bij mij hoort en me uniek maakt. Neemt niet weg dat ook ik mijn onzekerheden ken. Natuurlijk wel! Ook ik heb wel eens een mindere dag en ook ik kan soms aan mezelf twijfelen of iets toch iets minder mooi vinden. Toch leert de juiste mindset mij om mijn gedachten iedere keer te kunnen resetten en er anders naar te kijken. Hopelijk lukt jou dit ook en besef je dat ook jouw lichaam jouw perfecte lijf is. Een perfect leven kan ook zonder perfect lichaam. En perfect is niemand ????

Liefs Ester

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*