Quinta verde Den Haag

Op uitnodiging van de half Portugese eigenaresse Eline en haar zus Nadine, samen bekend als Sistersaboutfood, en Lotta van Healthylifelab, mocht Kay pas geleden komen genieten van de hoogtepuntjes uit de Portugese keuken!

Lunchroom van mensen met kennis

Op een mooie wandeling (zo’n 15 minuten, mits je meteen goed loopt) van beide treinstations in Den Haag ligt Quinta Verde. Het concept, met een nadruk op biologische, vegetarische en veganistische gerechten en wijnen, doet de naam (die in het Portugees ‘Groene Tuin’ betekent) zeker eer aan.

Quinta Verde stond al even op mijn waslijst met ‘to do hotspots’. Waarom? Omdat ik me toch net wat meer aangetrokken voel tot een nieuwe zaak, wanneer de eigenaresse in een niche markt een lunchroom opent met niet alleen ontzettend veel passie, maar ook kennis. Eline heeft een achtergrond in Voeding & Diëtiek, en ik ben altijd nieuwsgierig in welke mate je dit dan terugziet en proeft in de balans in je gerecht.

Gewoon goed eten
Ga jij liever voor ‘gewoon goed’ eten en ben je eigenlijk al afgehaakt bij de termen biologisch, vegetarisch en veganistisch? Alhoewel ik door mijn intoleranties aardig beperkt ben in mijn opties, heb ik zelf ook niet een van deze stempels op me gedrukt. Een fan van bewust en clean eten ben ik echter wel, en deze middag vraag ik me dan ook met name af of je op een bepaald moment alleen maar aan het genieten bent van de geweldige smaken van het eten in plaats van dat iets ‘gezond’ smaakt.

Achtergrond informatie
Wat ik nu zo leuk vind aan een bloggersevent is dat je net wat meer achtergrondinformatie krijgt over het bedrijf en de toppers die er achter staan. Zo begint Lotta te vertellen over haar verleden en werk als o.a. voedingscoach en vervolgen Nadine en Eline met hun verhaal en motivatie betreffende Quinta Verde. Één ding is mij meteen al duidelijk: deze dames ademen voeding!

Dus terwijl ik van mijn chai (een van de specialiteiten van de vorige zaak, Baklust) nip in de warme woonkamer, luister ik aandachtig naar wat deze meiden te vertellen hebben. De hoogtepunten die ik even met jullie moet delen? De nadruk op smaken die terug moeten komen in de gerechten, in combinatie met de gedachten dat alle gerechten qua voedingswaarden mooi in balans zijn (je kunt Eline zelfs haar kookschort van het lijf vragen als het aankomt op voedingsvragen!!); het No Waste principe dat actief in acht wordt genomen door zelfs speciale gerechten te maken van de left overs aan het einde van de dag (neem je eigen bakje mee!!) en iets met heel veel lekkere wijn, wijn en uh, wijn. Goed begin toch?

quinta verde

Hello FOOD!
De echte hoogtepunten gaan voor ons nu natuurlijk pas komen: hello food! We krijgen in 3 gangen een selectie van de ‘kersjes op de kaart’ voorgezet, en zelfs met mijn gluten-, lactose-, ui- en knoflookintoleranties is zorgvuldig rekening gehouden! We beginnen met een mini avocado-biettartaar en een spinaziebowl met o.a. zwarte bonen. De kleuren spatten van deze creaties af en voor het oog is het dan ook echt een plaatje! De spinaziebowl is meteen mijn favoriet: wat een creatieve combi, maar nog belangrijker… wat een smaken! Vanaf nu kunnen ze bij mij eigenlijk de plank al niet meer echt misslaan.

Vervolgens gaan we verder met 2 soorten (glutenvrije) broodjes: een Tiborna chucrute met de bijzondere combinatie van pompoen, zuurkool en avocado en de Smokey red bell die voorzien is van een heerlijk licht pittige paprika-zonnebloempittenspread met zongedroogde tomaatjes. Beide zijn opnieuw heerlijk in balans en de schalen zijn dan ook in een mum van tijd leeg.

Alhoewel ik zelf niet een zoetekauw of dessertfanaat ben, zie ik na het opeten van de broodjes al snel genoeg twinkelingen verschijnen in de ogen van de foodies om me heen: er wordt een prachtige chocolade-sinaasappeltaart en een raw huisgemaakte worteltaart gepresenteerd. Voordat er ook maar iets gezegd kan worden, heeft iedereen haar camera natuurlijk weer in de aanslag, maar ik zie sommigen watertandend afwachten totdat ze gewoon een hap mogen nemen.

Beide creaties zijn helemaal ‘Kay proof’ dus natuurlijk wil ik alsnog wel even proberen. De worteltaart vind ik boven verwachting ontzettend lekker: deze is namelijk door de combinatie van noten, spices en kokos-limoencrème heerlijk fris en kruidig, en vooral niet te zoet! De chocoladetaart doet me herinneren aan de Pim’s koekjes met sinaasappelvulling van vroeger, die ik heerlijk vond, dus uiteindelijk is mijn bordje natuurlijk toch weer leeg (bodemdrift, wat is dat).

Pindakaas bliss balls
Terwijl het hierna langzaam leegloopt genieten wij met een klein groepje nog van een plantaardig kopje cappuccino, waar we Nadine nogmaals bedanken voor het lekkere eten en zeggen dat het echt helemaal goed en genoeg was… totdat er nog schaaltjes met bliss balls op tafel verschijnen. Er wordt iets gezegd met ‘pindakaas’ en ik ben verkocht: voordat ik het weet zitten we met hamsterwangen te kauwen, klagend dat we eigenlijk echt wel vol zaten, maar tegelijkertijd lof uitsprekend over deze veel te lekkere kokos-chocolade en sesam-pindakaasballetjes. Volgens mij zag ik er zelfs een paar nog een, of twee, pakken…

Praktische info
Adres: Veenkade 19, Den Haag
Telefoon: 070 753 2274
Openingstijden: dagelijks van 10.00-18.00 uur (zaterdag al vanaf 9.00 uur open)

Houdt er rekening mee dat je door de biologische producten net wat extra kwijt bent voor je ontbijt, lunch, koffie of drankje… maar, het is het waard!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*