ricottataart met pure chocolade

Ricottataart met pure chocolade en kersen

Het is net een stracciatella cake, maar dan wél een gezonde variant. Deze ricottataart met pure chocolade bedacht ik naar een eerder recept van mijn blog, maar dan in een nieuw jasje. Deze taart is geraffineerde suikervrij en eiwitrijk.

Bestand recept met een twist
Een heel erg populair recept op mijn blog is deze koolhydraatarme ricottataart. Ik besloot deze maar weer een te maken, maar dan met andere ingrediënten waardoor je een hele andere taart krijgt. Ik verving dus de blauwe bessen voor kersen (uit de diepvries) en hakte pure chocolade in stukjes en mengde dat door het beslag. Een heerlijke ricottataart met pure chocolade en kersen was het gevolg. En goedgekeurd door de testers, ook niet onbelangrijk. Het heeft een beetje een marsepein smaak door het amandelmeel.

ricottataart met pure chocolade
Amandelmeel niet vervangen
Ik krijg heel vaak de vraag of je het amandelmeel kunt vervangen. Ja dat kan! En uiteraard staat variëren je vrij, maar ander meel verwerkt anders, geeft een andere smaak en structuur en daarmee creëer je écht een heel andere taart. Zonde van deze, want juist door de amandelmeel zo’n succes. Vervang je het toch? Laat me weten vooral weten hoe het heeft uitgepakt. Voor deze ricottataart met pure chocolade gebruikte ik een bakvorm van 18 cm. 16 of 20 kan ook!

Wat heb je nodig?

  • 100 gram amandelmeel
  • 50 gram (spelt)bloem *
  • bakpoeder (ongeveer 6-7 gram)
  • 200 gram ricotta
  • 2 eieren
  • 40 gram Ery-Pure **
  • wat vanille extract of flavdrops vanille
  • 35 gram pure chocolade (85%)
  • Flinke hand kersen

* voor een glutenvrije taart gebruik je glutenvrije bloem of meel
** te vervangen voor een andere suikervervanger, gewone suiker of bijvoorbeeld honing of ahornsiroop

Meng de droge ingrediënten in een kom (behalve de chocolade) en meng door elkaar. Mix in een andere kom de ricotta met de eieren en voeg toe aan de andere kom. Proef of het zoet genoeg is en voeg dan de flavdrops of het vanille extract naar smaak toe. Breek de chocolade in stukjes en spatel door het mengsel. Bekleed de bakvorm met bakpapier of vet goed in. Het is een beetje een lobbig beslag, doe dit in de bakvorm en beleg met de kersen. Bak vervolgens op 170 graden in de airfryer in 28 minuten gaar. Voorverwarmen hoeft niet. Geen airfryer? Verwarm dan de oven voor op 180 graden en bak de cake in 50 minuten gaar. Let op: kan per airfryer/oven verschillen, de taart is gaar als een prikker er redelijk droog uitkomt en de taart goudbruin verkleurd is.

ricottataart met pure chocolade
(Serveer)tip
Wacht met aansnijden! Ik had weer eens geen geduld voor de foto en had trek (zie foto hierboven). Als de taart is afgekoeld is het een stuk steviger dus ben niet zo ongeduldig als ik haha. Bestrooi eventueel nog met wat (suikervrije) poedersuiker. In de koelkast ongeveer 2-3 dagen te bewaren, wel afgedekt. Invriezen kan ook. Super lekker als ontbijt of bij de koffie/thee als tussendoortje. Geniet ervan!

Liefs Ester

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*