Rozijnen kwarkbol

De winkels en bakkerijen liggen nu al weer vol met traditionele kerststollen. Ik ben er gek op, maar het is wel erg calorierijk en daarom dook ik afgelopen week de keuken in om een lichtere variant te maken op basis van kwark. Dit keer zonder amandelspijs.

Wat heb je nodig?

  • VOOR DE BOL:
  • 200 gram (spelt)bloem
  • 100 gram rozijnen
  • kopje earl grey thee
  • 1,5 theelepel bakpoeder
  • 2 eieren
  • 250 gram magere kwark
  • 1,5 eetlepel olie *
  • zoetmiddel **
  • VOOR DE TOPPING:
  • 1 eierdooier
  • 1 eetlepel melk
  • amandelschaafsel
  • optioneel: (suikervrije) poedersuiker


* ik gebruikte walnootolie, maar andere olie kan ook
** ik gebruikte dit keer 40 gram agavesiroop en 40 gram Steviala Kristal Sweet

Zet een mok sterke earl grey thee en wel de rozijnen hier ongeveer een half uurtje in. Meng ondertussen de bloem met de bakpoeder en meng met alle andere ingrediënten tot een deeg. Meng er vervolgens de rozijnen doorheen. Beleg een ronde bakvorm met bakpapier en schep het kwarkmengsel hierin. Zet het in een voorverwarmde oven van 180 graden en bak een kwartiertje.

Meng de eierdooier met wat melk, bestrijk de kwarkbol hiermee in en verdeel er wat amandelschaafsel overheen,  Zet terug in de oven en bak nog ongeveer 40-45 minuten. De baktijd kan per oven verschillen. Het is gaar als een prikker er droog uitkomt. Laat even afkoelen en bestrooi voor een extra feestelijk effect met poedersuiker.

rozijnen kwarkbolrozijnen kwarkbol
Serveertip

Heerlijk voor bij het Kerstontbijt, maar ook een lekker tussendoortje. Deze kwarkbol is ongeveer 2-3 dagen luchtdicht in de koelkast te bewaren. Je kunt het ook in stukjes invriezen.

Enjoy!

Meld je aan voor de nieuwsbrief! (Lancering zeer binnenkort)

Mensen bekeken ook:

Laat een reactie achter!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*