speculaas bananenbrood

Speculaas bananenbrood met kakifruit

Misschien ziet dit er van alle bananenbroden welke ik heb gebakken het minst lekker uit… Maar het smaakt heerlijk! Dit speculaas bananenbrood heeft de zoete smaak van banaan en het kruidige van speculaas. Ontzettend goede combinatie.Β 

Banenbrood blijft lekker
Toen ik net begon met mijn omslag naar een “healthy life” bakte ik regelmatig een bananenbrood als tussendoortje. Het is super makkelijk en perfect om rijpe bananen op te maken. Daarnaast varieer ik met andere ingrediΓ«nten en had nog een kakifruit liggen. Echt fruit van dit seizoen, lekker zoet en ook nog eens erg lekker. Ik zet hem even, net als deze koolhydraatarme speculaas cheesecake, bij de Sinterklaas recepten… Maar eigenlijk is het dit natuurlijk niet echt ondanks dat ik bij speculaas altijd meteen aan de Sint denk.

speculaas bananenbrood
Ontbijt of tussendoortje
Ik maakte dit speculaas bananenbrood als tussendoortje, maar at het ook een dag als ontbijt. Gewoon 2 plakjes met een flinke laag cashewpasta en een grote mok koffie. Super lekker en ook nog eens verantwoord behalve de schuddebuikjes als topping, die moesten op, maar deze laat je voor een ΓΌber gezond bananenbrood gewoon weg, easy as that! Dit perfecte herfstbrood bak je in de airfryer of oven.

Wat heb je nodig?

  • 135 gram (volkoren) speltmeel *
  • 2 rijpe bananen
  • 2 eieren
  • 1 kakifruit
  • 1,5 eetlepel speculaaskruiden
  • theelepel bakpoeder
  • optioneel: flavdrops vanille of vanille extract naar smaak
  • optioneel: schuddebuikjes of bijvoorbeeld kruidnoten die op moeten πŸ˜‰

* te vervangen voor ander meel, voor glutenvrij pak je bijvoorbeeld boekweit- of havermeel

Mix de bananen met de eieren tot een romig geheel en voeg daarna de droge ingrediΓ«nten toe, behalve kakifruit. Mix tot een lobbige massa. Je kunt naar smaak meer of minder speculaaskruiden toevoegen. Ik vind het altijd lekker als het nΓ©t wat zoeter is (door het bakken worden je baksels altijd net wat minder zoet) dus ik voegde nog wat flavdrops in de smaak vanille toe, maar pak wat je zelf lekker vind qua zoetmiddel of laat het weg. Snijd de kakifruit in stukjes en roer door het beslag.

Giet in een cakeblik (invetten of met bakpapier beleggen), verdeel er eventueel de schuddebuikjes of kruidnoten overheen en bak 35 minuten in een voorverwarmde airfryer op 165 graden. Geen airfryer? Verwarm de oven voor op 180 graden en bak in ongeveer 55 minuten goudbruin. Let op: word het te donker? Dek het af! De baktijden kunnen per airfryer/oven verschillen. Je speculaas bananenbrood is gaar als een prikker er droog uitkomt en de bovenkant goudbruin verkleurd is.

speculaas bananenbrood
(Serveer)tip
Extra lekker met de “koekjes” bovenop, maar voor een gezondere variant kun je ook noten gebruiken of laat het helemaal weg. Je kunt dit bananenbrood ongeveer 3-4 dagen in de koelkast bewaren, wel luchtdicht verpakken. Je kunt ook plakjes invriezen, zo heb je altijd een lekker ontbijt on-the-go voor onderweg of een tussendoortje. Voor meer broodrecepten check deze rubriek of pin je favoriet op je eigen bord vanaf mijn brood Pinterestbord.

Liefs Ester

2 Comments

  1. Wat een geweldig recept! Maar helaas stort mijn cake steeds in, wordt nooit zo mooi hoog! Tips?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*