Spekpannenkoekjes

Spekpannenkoekjes old fashion way

Ik ben altijd al fan van pannenkoeken geweest. Vroeger vooral favoriet: spek met kaas of appel! Ik eet niet veel varkensvlees meer, maar ze zaten in een pakket welke ik recent ontving. Zonde om niet te eten dus maakte ik heerlijke glutenvrije spekpannenkoekjes. 

Niet veel nodig
Zoals voor veel van mijn recepten heb je ook voor deze spekpannenkoekjes weinig ingrediënten nodig. Ik moet zeggen, erg lekker hoor weer eens ouderwetse pannenkoeken met spek. Soms mag dat gewoon even. Ik heb de pannenkoekjes ook in de 80-20 rubriek gezet omdat dit voor velen een niet enorm gezonde keuze is. Overigens vind ik dat niet meer, het is gewoon een kwestie van je hele eetpatroon in balans hebben dan mag dit af en toe best! Lees daar meer over in dit eerder gepubliceerde artikel.

Spekpannenkoekjes
Toch eet ik bijna geen varkensvlees
En dat heeft niet perse alleen te maken met dat het niet de meeste gezonde keuze is. Ik heb een tijdje geleden een paar filmpjes gezien hoe ze (ook in Nederland!) worden behandeld en werd daar zo misselijk van. Daarnaast vind ik kip en rund gewoon veel lekkerder. Ja ik weet het: hypocriet volgens sommigen, maar ik eet vaker geen vlees dan wel en wil het niet meer helemaal schrappen. Daarvoor vind ik het toch net iets te lekker. Ik eet heel veel vegetarisch, maar kan ook nog steeds genieten van een lekker stukje vlees. Voor een vegetarische variant gebruik je gewoon vegetarische spekjes: opgelost! Maar even terug naar deze pannenkoeken met echt spek:

Wat heb je nodig voor ongeveer 8 pannenkoekjes?

  • 2 eetlepels meel *
  • 75 gram spekjes
  • 1 ei
  • 100 gram roomkaas light
  • beetje bakpoeder
  • (olijf)olie om in te bakken

* ik gebruikte glutenvrije bloem, maar kies vooral welke jij zelf lekker vind!

Bak de spekjes eerst uit in de pan en zet apart. Meng het ei met de roomkaas en voeg hier het meel en de bakpoeder aan toe. Meng hier de uitgebakken spekjes doorheen en laat eventjes (minuut of 5) staan. Laat een beetje olie in de pan smelten en bak de pannenkoekjes in delen op zacht vuur. Als de bovenkant een beetje begint te bubbelen draai je ze om. Herhaal dit tot het beslag op is.

Spekpannenkoekjes
(Serveer)tip
Super lekker zoet met wat ahornsiroop of pannenkoekenstroop. Dat laatste heb ik nooit in huis, maar blijft uiteraard ook fantastisch lekker ;-). Een lekkere variatietip: voeg wat geraspte kaas aan het beslag toe of bak plakjes kaas mee! Ik at er 2x van. Meer pannenkoeken inspiratie vind je hier of op dit Pinterestbord. Enjoy!

Liefs Ester

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*