suikervrije boterkoek

Suikervrije boterkoek

Boterkoek stond al heel lang op mijn to-bake lijstje. Pas geleden maakte ik het dus maar eens: een iets gezondere variant namelijk suikervrije boterkoek. Goedgekeurd door mijn collega’s!

Erg kritisch
Ik heb een aantal behoorlijk kritische collega’s als het gaat om suikervervangers. Daarom was het best een uitdaging ze deze suikervrije boterkoek te laten proeven, maar eerlijk is eerlijk: ze vonden het lekker! Enige kritiek was dat het ietsje droger was dan de “normale”, maar ook dat vond niet iedereen. Je hebt maar een paar ingrediënten nodig, 4 om precies te zijn, en het is zo gebakken in je airfryer of oven.

suikervrije boterkoek

Is dit wel gezond?
Inmiddels ben ik afgestapt van denken in goed en slecht als het om voeding gaat. We weten allemaal dat een taart of ander baksel waar 200 gram roomboter in verwerkt is niet de meest verantwoorde keuze is. Maar we weten inmiddels toch ook wel dat we mogen genieten en balans belangrijk is? Door geen geraffineerde suikers te gebruiken en de daarbij behorende calorieën dus ook een stuk beperkt zijn, is het een prima alternatief. Deze blogpost over gezonde voeding en gezond verstand is wellicht een goede reminder 😉 Voor deze suikervrije boterkoek gebruikte ik een lage ronde taartvorm van 20 cm doorsnede met een losse bodem (ooit gekocht bij Dille & Kamille en nog steeds fan van!).

Wat heb je nodig?

* te vervangen voor een andere suiker(vervanger), maar met vanille extra lekker dus voeg dan eventueel nog vanille extract, -essence of flavdrops vanille toe aan het beslag.

Mix met een mixer de eieren met de roomboter en voeg hier de kristal sweet aan toe. Als dit goed vermengd is, ongeveer 3-4 minuten op hoge stand, voeg dan in delen de bloem toe. Bekleed een bakblik met bakpapier en/of vet de randen in. Stort het beslag hierin. Eventueel met de achterkant van een nat gemaakte lepel glad strijken. Teken met een vork een patroon en bak in een voorverwarmde airfryer van 180 graden 10 minuten en vervolgens nog 6 minuten op 160 graden. Dek af als de bovenkant te bruin verkleurd! Geen airfryer? Verwarm een oven voor op 190 graden en bak ongeveer 30 minuten. De boterkoek is gaar als de bovenkant goudbruin verkleurd is.

suikervrije boterkoek

(Serveer)tip
Voeg voor een chocolade variant ongeveer 20 gram cacaopoeder toe. Ook lekker: speculaaskruiden, dan maak je een suikervrije boterkoek in Sinterklaas stijl! Voor meer airfryer inspiratie check mijn airfryer recepten rubriek of dit Pinterestbord en pin je favorieten. Je kunt deze boterkoek ongeveer 4-5 dagen, luchtdicht verpakt, in de koelkast bewaren.

Liefs Ester

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*