orzo roerbakschotel

Vegetarische orzo roerbakschotel

Ik wil qua eten altijd alles proeven, maar heb nog lang niet alles geprobeerd en dat gaat me vast ook niet lukken haha. Dit keer kwam orzo op mijn pad, nooit eerder op, en ik maakte er deze orzo roerbakschotel mee. Super makkelijk én voedzaam.

Wat is orzo? 
Orzo betekent gerst in het Italiaans en is een gedroogde pastasoort. Het lijkt net op rijst, qua grootte en het is erg veelzijdig. Zo kun je het gebruiken als risotto, pilav of bijvoorbeeld in een salade of soep. Ik besloot er een vegetarische orzo roerbakschotel mee te maken. Orzo is laag in calorieën: 100 gram gedroogde orzo bevat maar 350 calorieën, 12 gram eiwit, 3,5 gram vezels en 1,2 gram vet. Wel is het hoog in koolhydraten, voor de mensen die een koolhydraatbeperkt dieet volgen dus wellicht niet zo’n goede keuze. 71 gram koolhydraten per 100 gram. Geen drama: carbs zijn niet slecht!

orzo roerbakschotel
Roerbakken is zo fijn! 
Je kunt er alle kanten mee op en voor mij totaal niet vreemd: mijn oma deed dit vroeger al, zo ook mijn moeder. Je kunt volop variëren met ingrediënten. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt ermee roerbakken dus ook met orzo. Voor deze orzo roerbakschotel moet je de orzo wel eerst even koken. Ik deed dit in een groentebouillon. Zo geef je meteen smaak aan het gerecht. Ik deel eigenlijk te weinig dinerrecepten, ga ik wat vaker doen want ik krijg er toch wel vragen over. Wel makkelijke recepten, je vind er hier al meer.

Wat heb je nodig voor 2-3 porties?

  • 170 gram Orzo
  • 500 ml groentebouillon
  • 300 gram sperziebonen
  • 3 sjalotjes of 1 grote ui
  • 1-2 tenen knoflook
  • 1 aubergine
  • peper en zout
  • (olijf)olie om in te bakken
  • optioneel: chiliflakes of andere kruiden naar smaak

Bereid de bouillon (1 tablet op 500 ml water bij mij, kan per tablet verschillen!). Verhit wat olijfolie op laag vuur. Voeg vervolgens de orzo toe en bak dit 1 minuut. Voeg de bouillon toe en kook de orzo op zacht vuur in ongeveer 12 minuten gaar. Giet vervolgens af en spoel goed! Laat afkoelen terwijl je de sperziebonen beetgaar kookt, de aubergine en sjalotjes wast en in stukken snijd en de knoflook schoonmaakt. Verwarm een beetje olijfolie in een wok en fruit de sjalot en knoflook 2 minuten op zacht vuur. Zet vervolgens het vuur hoog en bak de aubergine tot deze een beetje zacht aan het worden is. Doe er dan de orzo bij en de sperziebonen en roerbak dit samen tot alles goed verwarmd is. Breng op smaak met peper en zout. Ik voegde hier nog mijn favoriete kruiden van dit moment aan toe: patatas bravas kruiden (je zou dit niet direct aan dit recept linken, maar geloof me: dit is SUPER LEKKER!

orzo roerbakschotel
(Serveer)tip
Deze orzo roerbakschotel is zo al lekker, maar je kunt er bijvoorbeeld ook wat feta over verkruimelen. Voor een niet vegetarische variant is kip of witvis ook erg lekker om mee te roerbakken! Dit is overigens ook perfecte mealprep. Ik maakte dit namelijk voor 2 dagen op mijn werk. Zo fijn om gezonde bakjes eten bij te hebben als je de middag/avonddienst hebt. Ik serveerde er wat chilisaus bij: aanrader! Volg je me al op Pinterest? Deze maand zo druk bezocht, steeds meer mensen vinden hun weg naar mijn borden.

Liefs Ester

2 Comments

  1. Waarom moet je de orzo na het koken spoelen? Of begrijp ik dat verkeerd….

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*