Waarom slank blijven zo moeilijk is

Afvallen is heus altijd zo moeilijk niet, lastiger is vaak om slank te blijven. De meeste mensen starten een dieet, vallen af en denken dat ze daarna weer “gewoon” kunnen gaan eten. Laat ik je uit de droom helpen: no f****** way! Om op dat lagere gewicht te blijven moet je juist niet terugvallen in oude gewoontes. Je moet je mindset én lifestyle veranderen om het vast te kunnen houden.

Bij 1 op de 30 mensen gaat het mis

Recent las ik in het NRC dat minder dan 1 op de 30 afvallers er in slaagt om een eenmaal bereikt lichaamsgewicht meer dan vier jaar vast te houden. Hoe dat kan en waarom het zo moeilijk is om na het afvallen blijvend op een lager gewicht te blijven is wat veel mensen bezig houdt.

De meeste mensen worden ieder jaar een beetje dikker. Zwaarder worden is eerder regel dan uitzondering. In de Verenigde Staten en in Canada werden de afgelopen decennia de volwassenen ieder jaar gemiddeld 300 tot 500 gram zwaarder. Voor veel mensen die net flink zijn afgevallen is het probleem echter groter.

Volg geen dieet

Eigenlijk is het zo simpel: wie overtollig vet kwijt wil moet minder eten dan dagelijks nodig is. Dat hoeft niet perse door een dieet, al kan dit helpen, maar is vaak gewoon een kwestie van gezond verstand gebruiken. Natuurlijk kan een dieet succesvol zijn! Maar hou je dat dieet je hele leven vol, kom je geen voedingsstoffen tekort en blijf je ook energie houden? De meeste diëten zorgen namelijk voor een “honger” gevoel of verzadigen niet genoeg.

Juist blijvend je voedingspatroon veranderen (en gewoon eiwitten, vetten én koolhydraten te blijven eten) zorgt ervoor dat je het gewoon vol kunt houden en, nog beter, je kunt dan ook zo nu en dan blijven genieten van een stukje chocolade, een glas cola of een kroket als je daar zin in hebt!

blijvend afvallen

Vetcellen roepen om vet

Huh? Ja het is echt onderzocht door Paul Mac- Lean en Matthew Jackman van de Universiteit van Colorado. Blijkbaar sturen vetcellen signalen. Ze maken hormonen (leptine) aan die, samen met hormonen uit darmen, maag en hersenen, bepalen of we ‘trek’ voelen, of ‘verzadiging’.

Die hormonen beïnvloeden niet alleen trek en verzadiging. Het humeur is ook niet zo best zolang er niet flink gegeten wordt. Ook het energieverbruik van een lichaam daalt bij mensen die afvallen. De stofwisseling in rust daalt, de energie die we verbruiken om eten te verteren daalt en we bewegen zuiniger. Het klinkt logisch: een lichter lichaam heeft minder onderhoud nodig, en er is ook minder energie nodig om het afgenomen lichaamsgewicht te verplaatsen. Maar het lijkt erop dat er supercompensatie is: wie na afvallen hetzelfde weegt als een goede vriend moet tóch minder eten om hetzelfde lage gewicht te houden.

Ik heb geen tijd
Je werkt gemiddeld 10 uur per dag, die deadline komt eraan of wellicht heb je andere “excuses” om gewoon niet te beginnen of het weer te laten versloffen? Het is zo makkelijk om als 1e het op je lijn letten van je to-do lijstje te schrappen, maar geloof me met de volgende 7 tips leer jij ook makkelijker gezonde keuzes te maken.

blijvend afvallen

1. Ruim op
 Ja, echt! Ruim op en zorg dat alle slechte koolhydraten, suikers, snoep en junkfood weg zijn. Niet in huis betekent ook dat je minder snel in de verleiding komt om te gaan “snaaien”.  Als het er simpelweg niet is, zal je toch voor de healthy opties moeten gaan.

2. Mealpreppen

Laten we eerlijk zijn: IEDEREEN kan 2 uurtjes in de week vrij maken om wat dingen voor te bereiden Als je toch al aan het koken bent: kook extra groente, rijst, quinoa of peulvruchten, gril wat extra kip of maak een snelle salade met restjes zodat je wat dagen vooruit kunt.

3. Kies gezonde tussendoortjes

Zorg dat je altijd wat yoghurt, kwark, rauwe noten, fruit, rauwkost en andere gezonde tussendoortjes in huis hebt of maak zelf eens wat gezonde tussendoortjes. Probeer in ieder geval af te wisselen en niet iedere dag hetzelfde te “snoepen”.

4. Makkelijke avondmaaltijd 
Gezond eten hoeft helemaal niet moeilijk te zijn, met een paar ingrediënten tover je zo een voedzame maaltijd op tafel waar je niet uren voor in de keuken hoeft te staan. Je kunt HIER al wat inspiratie vinden. Probeer de plaatselijke friettent en standaard magnetronmaaltijden te vermijden.

makkelijke avondmaaltijd

5. Zorg voor een basisvoorraad

Zorg dat je altijd wat goede basis ingrediënten in huis hebt. Denk hierbij aan: (zoete) aardappelen, zilvervliesrijst, volkoren pasta, quinoa. Leg ook een voorraad aan met (diepvries)groente, eieren, tonijn, peulvruchten en zorg bijvoorbeeld altijd voor havermout, pap, (diepvries)fruit en melk voor je ontbijt. Broodliefhebber? Vries het in en ontdooi iedere morgen sneetjes.

6. Denk niet “dat mag ik niet”

Maar leer “omdenken” wat zoveel inhoudt als: gun jezelf gewoon af en toe dat lekkers, maar zorg dat de basis gezond is en blijft. Als je voeding 80-90% bestaat uit volwaardige producten zoals voldoende groente, fruit, eiwitten, goede vetten en complexe koolhydraten is het prima. Geniet dan daarnaast gewoon van wat anders, zo af en toe “zondigen” zorgt ervoor dat je het vol blijft houden. Je hoeft eten niet in te delen in goed of slecht. Je weet zelf heus wel dat het koekje geen vezels bevat en dat stuk fruit wel, maar gun jezelf ook dat koekje!

7. Beweeg

Bewegen hoeft niet perse sporten te zijn. Pak wat vaker de fiets, de trap ipv de lift of wandel een stukje. Je zult merken dat het prettig voelt en je het automatisch vaker gaat doen!

Voedingsanalyse

Wil je beginnen aan een omslag of ben je net begonnen met anders/gezonder eten en wil je weten of je op de goede weg bent? Laat eens een voedingsanalyse maken! Dat kan al vanaf

€ 25,00. KLIK HIER voor meer informatie.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*