Wanneer ga je weer normaal doen!!?

Zoals jullie wel weten, heb ik eind 2013 mijn leven radicaal omgegooid. Ik wilde blijvend gezond leven en daar hoort voor mij veelal gezond eten én trainen bij. Ik wilde maar 1 ding: fit zijn! Geen excuses meer, ik ging ervoor! Eigenlijk merkte ik het al vanaf het begin: mensen doen er lacherig over, je krijgt te horen dat het een “bevlieging” is of ze gaan de zogenaamde saboteur uithangen….

Ik schreef er maar eens een blog over. Welke vragen/opmerkingen waren nou het meest voorkomend (en irritant ????) lees de top 10 hier:

 1) Wanneer ga je weer normaal doen?

Ehhh… Normaal doen? Wat is normaal en wie bepaalt dat? Volgens mij is dit leven namelijk normaal. Voor jou ook zoals jij leeft? Heerlijk toch? Zo veel mensen, zo veel verschillen dat maakt het nou juist zo leuk. Leven en laten leven: ieder zijn ding toch!?

2) Eet je wel genoeg?

Nou ik eet zo’n beetje om de 2,5-3 uur. Eigenlijk bestaat mijn leven uit eten, nou ja… niet helemaal natuurlijk but you get the point. Ik eet in ieder geval meer dan toen ik zo dik was, alleen….anders! Laat ik het zo zeggen: eten is voor mij voeding en GEEN vulling, dat was het eerst wél. Ik eet niet omdat het nou eenmaal voor je staat (ja soms ook heus wel, ik ben ook maar gewoon een mens) maar ik eet vooral bewust omdat ik nou eenmaal vind dat ik goed voor mezelf en mijn lichaam moet zorgen.

3) Is het allemaal wel lekker wat jij eet?

Ja duhhhh net of ik iets eet omdat ik het niet lekker vind! Er is zoveel variatie mogelijk, dat maakt het juist leuk. Eet jij wel dingen die je niet lust? Nou ik dus ook niet. Eigenlijk dus best een rare vraag, net of je jezelf de hele dag pijnigt als je gezond eet…

wat ben je dik

4) Maar je kunt het best hebben hoor!? Eentje kan toch geen kwaad? Doe niet zo ongezellig!

Dit krijg je vooral als je weer eens een keer niet dat gebakje neemt, of dat koekje of drankje weer eens afslaat. Begrijp me niet verkeerd, ik eet het ook heus eens wél, maar ik kies bewust wat ik wel of niet eet. Waarom is het ongezellig als ik niet dat ene gebakje eet? Heb ik dan ineens een ander karakter of ben ik dan automatisch ongezellig? Net of je gezelligheid afhangt van het aantal dingen die je eet of de hoeveelheid drank die je drinkt.

Waarom is het überhaupt oké om het op die manier te zeggen? Als ik tegen iemand die altijd alles maar naar binnen duwt zonder de voedingswaarden e.d. te weten zou zeggen: “eet je niet teveel” of “kijk je uit dat je niet te dik wordt” ben ik een bitch. Ik vind het ook niet nodig dus hou wijselijk mijn mond. Ik heb namelijk zelf ook jaren zo geleefd, iemand moet zelf de knop willen omzetten… Of niet ????

5) Kijk je uit dat je niet te dun of te mager wordt?

Oké… Deze heb ik ZO vaak gehoord… Buiten het feit dat ik me afvraag wie bepaalt of iets te dun of gespierd is (laat mensen gewoon zelf bepalen waarbij zij zich goed voelen). Was ik vaak onzeker over hoe ik eruit zag, nu niet meer.  Nu ik slank ben is het ineens te dun of mager of niet naar je zin? Is het niet veel belangrijker hoe ik mezelf voel? Het zou nl erg lullig zijn als ik iedere keer tegen jou zou zeggen: “Pas je op dat je niet te dik wordt?” of de opmerking zou maken: “je bent hard op weg naar een hartaanval met jouw levensstijl”. Toen ik nog zo dik was, hoorde ik niemand als ik weer eens een zak chips of liter cola weg tikte, maar nu zijn de vast goedbedoelde, maar ongevraagde adviezen niet aan te slepen.

Er was zelfs iemand die een keer tegen mijn moeder zei: “ik denk dat Ester anorexia heeft, let wel een beetje op haar”. Mijn God, wie denk je wel niet dat je bent? Buiten dat ik al heeeel lang volwassen ben en dus mijn eigen keuzes maak, weet mijn moeder gelukkig ook heel goed hoe ik in elkaar zit, en vooral hoeveel ik eet haha, dus zij kon dat makkelijk naast zich neerleggen. Zij steunt mij in mijn hele lifestyle, maar je zou het maar tegen de verkeerde zeggen ????) niet echt nodig, wel?

6) Je bent wel een beetje een gezondheids freak aan het worden!

Wat the hell is een gezondheids’freak? Ben jij dan een ONgezondheidsfreak omdat jij niet op je voeding let of niet sport? Grappig dat toch dat het gelijk “freak” wordt genoemd. Ach, je mag natuurlijk wel zo over me denken, begrijp me niet verkeerd! Ik dwing jou niet om me te volgen, mijn blogs te lezen of op mijn voeding te letten. Blijkbaar vind je het toch interessant om te volgen ????????????

Sterker nog… Veel van de mensen die er in het begin lacherig over deden, gaan steeds vaker om recepten en adviezen vragen. Blijkbaar was het toch niet zo’n bevlieging als ze dachten en zien ze dat het wel degelijk werkt. Veel zullen niet ineens gaan zeggen dat ze er “respect” voor hebben, dat hoeft ook niet! Maar het blijft wél apart.

too fit to quit

7) Mag je dat wel? Oh jij neemt dit vast niet? Is het wel healthy genoeg??

Ehhh? Ik MAG alles! Dat ik bewuste keuzes maak, betekent niet dat ik mezelf alles ontzeg . En nog grappiger is als mensen al voor je invullen dat je toch niet hoeft. Oké? Why? Als ik misschien 3x iets afsla, betekent het niet dat ik de 4e keer ook niet meedoe. Bewuste keuzes maken gaat het om, maar ik maak die keuzes vooral graag zelf ????

8) Wanneer ben je klaar met je dieet?

Allereerst: IK HAAT DIETEN! En dit is dus ook geen dieet, ik eet gewoon gezonde voeding omdat ik goed voor mezelf wil zorgen. Ik heb allerlei (crash)diëten gedaan, maar weet nu dat het aanpassen van je lifestyle de enige manier is om het blijvend vol te houden. Ik hoef niet altijd op te letten, het is er zo ingebakken dat het bij me hoort. Ik volg dus geen dieet en dat zou jij ook niet iedere keer moeten doen…

9) Vind je zelf ook niet dat je teveel sport?

HUH? Nee, anders zou ik het toch niet doen? Laat ik eerlijk zijn: in het begin ging ik 6-7x per week en was het inderdaad wat teveel van het goede. Ik heb daar zeker ook mijn balans in moeten vinden, maar tegenwoordig zit dat wel goed. Ik ga gemiddeld 4x per week en doe daarnaast af en toe yoga. Heb ik spierpijn of gewoon een keertje geen zin (ja echt, dat komt zeker voor!) dan ga ik niet. Het is dan zelfs voor mij prima als ik maar 3x ben geweest. Voor mij is sporten ontspanning, is dat voor jou iedere avond op de bank voor de tv hangen? Goed toch?! Ik zal heus niet tegen je zeggen dat mijn 4-5x per week sporten gezonder is dan wat jij doet ????

10) Nou ze doet allemaal net of ze zo gezond leeft, maar ik zag haar pas wél in de friettent staan!

Deze vond ik toch wel het meest  hilarisch, ECHT!! Dus als je veelal gezond eet en sport mag je ineens geen friet meer eten of het gewoon af en toe lekker vinden? Geloof me: veel van de mensen die dezelfde lifestyle hebben, genieten heus allemaal nog wel eens van iets ongezonds. Waarom ook niet? Als je eten 80-90% op orde is, kan je best een keer een andere keuze maken. Ik eet niet vaak friet, heb er niet zo vaak zin omdat ik nou eenmaal lekker vind wat ik klaar maak (remember nummer 3 ;-)), maar inderdaad had ik een paar weken geleden na maanden weer eens zin in een frietje én een kaassouffle. Dus ging ik dat ook gewoon halen, en ja: ik heb er van genoten!

Grappig dat mensen dan ineens denken dat je ze voor de gek houdt met je “healthy lifestyle”. Ik merk het ook op Instagram: als ik al een keer iets ongezonds plaats, heb ik gelijk zo’n 50-60 volgers minder. Dat zegt overigens meer over die mensen dan over mij, dat besef ik maar al te goed. Ik lach er dus maar om, want het blijft té grappig!

blog essiehealthylife wanneer ga je weer normaal doen

Leven en laten leven

Ik weet dat ik niet de enige ben die hiermee te kampen heeft, iedereen die zijn of haar levensstijl verandert, krijgt vroeg of laat te maken met weerstand vanuit zijn of haar omgeving. Ik hoor het heel vaak om me heen van de mensen die hetzelfde leven als ik, of in ieder geval ook bewust met voeding en sport bezig zijn.

Natuurlijk snap ik ook dat sommigen het gewoon allemaal goed bedoelen, maar probeer de volgende keer gewoon eens je opmerking voor je te houden en respect te hebben voor de keuzes die ik maak. Ik heb zeker niemand willen beledigen, neem dit blog dus gewoon met een korreltje zout. Eigenlijk zoals ik ook doe met de vragen en/of opmerkingen ????

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*