Weg met die weegschaal!

Sta jij vaak op de weegschaal? En word je daar blij van of niet?  Het is zo: zodra we een getal op dat ding zien verschijnen is de toon gezet. De uitslag valt je tegen (te zwaar, te licht, niets gebeurd). Of de uitslag is wat je wilde, maar je voelt je nog steeds niet lekker. Of je maakt je al weer zorgen hoe je ervoor zorgt dat je gewicht nog verder naar beneden gaat. Enfin… nooit is het dus goed. Ik hoop dat je jouw weegschaal, na het lezen van deze blog, ook maar eens bij de vuilnis zet of in ieder geval een gezonde relatie met hem aangaat ????

Een weegschaal geeft stress

Zodra je er 1 in huis hebt, laat je namelijk vaak veel afhangen van dat ding. Met name of je goed bezig bent of juist niet. Ik vind dat absoluut een verkeerde manier om met je gezondheid bezig te zijn. Don’t get me wrong, het kan in sommige gevallen een prima hulpmiddel zijn, maar voor de huis-tuin-en-keuken-gebruikers zoals wij is de weegschaal een onding.

Het getal op de weegschaal zegt namelijk zeer weinig over hoe gezond we zijn. Het geeft alleen ons gewicht aan, maar bedenk dat ons lichaam uit meer bestaat dan dat. Vergeet niet dat we, om een compleet beeld te krijgen, een geavanceerd apparaat nodig hebben die ook het volgende meet:

  • vetpercentage
  • spiermassa
  • botmassa
  • -vocht

En dat is nog maar een deel. Geloof me… De weegschaal op jouw sportschool of de “”geavanceerde” die je hebt aangeschaft bij tell-sell die zegt dit allemaal te kunnen? Onzin! Je moet er voor de grap maar eens op gaan staan en daarna professioneel je vetpercentage laten meten. Je zult verbaast zijn hoeveel verschil er tussen die 2 metingen zit. Vaak is op die weegschaal namelijk het vetpercentage te zien, maar houdt deze geen rekening met bijvoorbeeld het percentage vocht in je lichaam. En zoals je weet bestaat je lichaam altijd nog voor zo’n 60% uit water.

weg met die weegschaal

Ik woog gisteren nog 1 kilo minder?!

Het is een FEIT dat je gewicht schommelt, het is dus helemaal niet gek dat je de ene keer (of op ieder willekeurig moment van de dag!) een ander gewicht hebt. Ik heb al tijden geen weegschaal meer. Dat ding is om verschillende redenen allang de deur uit.

Het is maar een getalletje, en ja ik liet ook jaren dat getalletje mijn humeur verpesten hoor! Het is gewoon mindf*ck want inmiddels heb ik ervaren dat je spiegelbeeld zoveel meer zegt en je dat niet moet verwarren. Ken je dat gevoel dat je op de weegschaal hebt gestaan, dat deze 2 kilo meer aangeeft en je ineens ook meer vetrollen ziet?? Been there, done that! Alleen het is gewoon niet zo: je beeld het je in omdat je het getalletje op de weegschaal laat overheersen.

Ik heb tijden gehad dat ik 3-4x per dag op dat ding ging staan: na het opstaan, na het eten, na iets snoepen, na meer beweging dan normaal…. En ja natuurlijk was het iedere keer anders, net als mijn humeur want die hing daar op een gegeven moment dus vanaf.

You can’t weigh happiness

Een cijfertje is maar een cijfertje. Laat je je eigenwaarde dus ook niet afhangen van het getal op die weegschaal, jij bent veel meer dan dat!

Veel mensen die veel te dik zijn geweest of bijvoorbeeld een eetstoornis hebben gehad kunnen hun lichaam pas accepteren als zij langere tijd een gezond eetpatroon volgen. Je kunt nog zoveel afvallen (of dus aankomen), maar het gaat er vooral om hoe men zich VOELT. Pas dan gaat de knop écht om. Uit ervaring kan ik zeggen dat je, als je zo dik bent geweest als ik, jezelf ook soms nog gewoon als dik blijft zien. Ik zie bijvoorbeeld nog steeds mijn lovehandles die ik op de 1 of andere manier niet weg krijg, we hebben allemaal onze momenten zullen we maar zeggen. Maar als ik dan weer naar oude foto’s kijk schaam ik me bijna dat ik zo denk. Ik ben al van zover gekomen, die lovehandles horen er gewoon bij of zorgen nu voor een uitdaging want ik kan toch proberen het aan te pakken in de sportschool en met voeding.

Je kunt aan een bepaald gewicht echt niet altijd afmeten hoe gezond je bent. Ik kan zeggen dat ik me wel nu wél enorm veel fitter voel, dat mijn lichaam en conditie is verbetert en ik gelukkiger ben en dat ook uitstraal. De weegschaal laat je dát niet zien! Iemand die slank is, is niet sowieso beter, mooier, leuker, gezelliger of liever dan iemand met een hoger gewicht. Dat heeft niets met elkaar te maken. Ik ken mensen met een behoorlijk overgewicht die daar echt vrede mee hebben, heerlijk toch?! Ik vond dat ik er iets aan moest doen, voor mij werd dat gewicht een obsessie, maar wat heerlijk als dat niet zo is!

weg met die weegschaal

Weeg je jezelf dan nooit meer?

Thuis is de weegschaal de deur al lang uit. Toch weeg ik me soms nog wel eens, op de sportschool. Eigenlijk niet eens met een specifiek doel. Het verschil met vroeger is dan ook dat mijn humeur er niet meer vanaf hangt en dat ik nog steeds hetzelfde beeld heb als ik na een weegmoment in de spiegel kijk. Ik sport en doe aan krachttraining dus die 2-3 kilo meer die ik misschien tegenwoordig heb zegt niets. Mijn omvang is namelijk behoorlijk afgenomen en ik pas nog steeds in maatje 34-36. Dat is mijn indicatie. Pas ik zoveel aan zou komen dat ik niet meer tevreden ben als ik in de spiegel kijk, of als ik mijn kleding niet meer pas is het tijd om écht actie te ondernemen en zelfs daar heb je geen weegschaal voor nodig. Als je bent aangekomen of afgevallen, voel je dit namelijk gewoon aan je kleding of riem.

Ik ben al zo’n 2 jaar stabiel dus daarom durf ik ook te zeggen dat ik een gezonde lifestyle heb. Ik word niet meer gefrustreerd of boos van het getalletje op de weegschaal. Bezig zijn met je gewicht, de weegschaal en de daarbij behorende weegmomenten zie ik nu als zonde van mijn tijd en energie. ik dacht daarmee controle te hebben, maar ik hield mezelf alleen maar voor de gek. Daarnaast is geen lichaam gelijk. Mijn maatje 36 is weer heel anders dan die van mijn vriendin bijvoorbeeld! Ook gewicht verschilt enorm. Laat dus je geluk niet van dat gewicht of die kleidingmaat afhangen. Jij bent uniek!

Zomaar even de weegschaal de deur uit doen is voor sommigen best lastig. Toch wil ik je vragen om eens kritisch naar je relatie met jouw weegschaal te kijken en jezelf af te vragen of het gezond is. Zo nee? Probeer dan  eens wat minder obsessief met de weegschaal bezig te zijn. Het lijkt een soort afkicken (I know….!) maar het werkt op de langere termijn echt ????

Succes!

Liefs Ester

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*