wortelcake met walnoten

Winterse wortelcake met walnoten

Het begint nu écht winter te worden en daar horen winterse baksels bij. Wat denk je van een gezonde wortelcake met walnoten?!

Lactose- en geraffineerde suikervrij
Zoals ik al schreef in deze blogpost is 1 van mijn voornemens van 2019 om mijn voorraadkast eens te gaan plunderen en te zorgen dat deze leeg komt, evenals mijn vriezer en koelkast. Ik ontdekte dat ik nog zelfrijzend bakmeel, walnoten en dadelstroop had. Perfecte ingrediënten voor deze winterse wortelcake! Niet glutenvrij, maar wel vrij van lactose en geraffineerde suikers voor de liefhebber.

wortelcake met walnoten

Ik hou van dit weer!
Terwijl ik dit recept aan het uitwerken ben, lig ik op de bank met een dekentje, warme thee en 2 katten dicht tegen mee aan. Buiten sneeuwt het eindelijk. Ja eindelijk! Ik hou hier zo van. Ondanks dat ik snipverkouden ben, ben ik net wél even buiten geweest. Wat is er lekkerder dan daarna opwarmen in huis terwijl buiten de sneeuwvlokjes voor je raam naar beneden dwarrelen? Sorry voor de zomerlovers, ben ik ook trouwens, maar ik vind dit wel echt even genieten!

wat heb je nodig?

  • wortelcake met walnoten
  • 135 gram zelfrijzend bakmeel *
  • snufje zout
  • 75 gram dadelstroop **
  • 50 ml olijfolie
  • 1 flinke eetlepel koek- en/of speculaaskuiden
  • 2 eieren
  • 100 gram geraspte wortels
  • handje walnoten (+ extra voor topping)

*uiteraard te vervangen voor ander meel naar keuze
**ik kocht deze bij de Appie, helemaal geen toevoegingen!

Rasp de wortels en zet weg. Mix de dadelstroop met de eieren en de olijfolie en doe hier vervolgens het bakmeel, de koek/speculaaskruiden en een snuf zout bij. Mix tot er een plakkerig beslag is ontstaan en roer er dan de wortelrasp en wat walnoten (ik brak ze in stukjes) doorheen. Vet een bakvorm (ik gebruikte er 1 van 16 cm) in of beleg met bakpapier en doe het beslag erin. Garneer eventueel nog met wat extra walnoten. In plaats van dadelstroop kun je ook verse dadels gebruiken, ongeveer 10-12 stuks schat ik in, pureer ze dan wel even 😉

Bak in de airfryer op 170 graden, voorverwarmen hoeft niet, in 20-22 minuten gaar. Geen airfryer? Verwarm de oven voor op 180 graden en bak 35-40 minuten. Let op: baktijden kunnen per airfryer/oven verschillen. De wortelcake is gaar als de bovenkant goudbruin verkleurd is en een prikker er droog uitkomt

wortelcake met walnoten

(Serveer)tip
Laat even afkoelen voor je de wortelcake in stukken gaat snijden. Je kunt het, luchtdicht verpakt, ongeveer 3-4 dagen in de koelkast bewaren. Invriezen kan ook! Voor meer cake inspiratie check deze rubriek of sla op vanaf dit Pinterestbord. Geniet ervan!

Liefs Ester

Volg je mij al op Social Media? Volg mij via Pinterest, Facebook en/of Instagram. Gebruik #essiehealthylife of tag me als je een recept gebruikt!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*