wortel notenbrood

Wortel notenbrood met gedroogde vijg

Ik hou van de combinatie hartig met zoet. Dit wortel notenbrood is een klein beetje gezoet met gedroogde vijg, maar zowel met zoet als hartig beleg te combineren of met een dikke laag roomboter 😉

Wortel in je brood?
Ja zeker! Wortel is enorm geschikt om in gerechten te verwerken zonder dat je merkt dat je groente eet. Voor mensen die dus te weinig groente binnen krijgen een uitkomst. Niet dat dit veel zoden aan de dijk zet, er zit maar 100 gram in dit hele brood, maar het gaat om het idee. Dit wortel notenbrood is gemaakt van maar een paar ingrediënten en vrij van lactose. Ik maakte al eerder dit paleo notenbrood vrij van graan en dit SODA brood met noten & rozijnen.

wortel notenbrood
Brood bakken zonder rijzen
Vroeger dacht ik dat ieder brood een lange voorbereidingstijd nodig had, maar niets is minder waar. Gemak dient de mens want voor dit wortel notenbrood mix je letterlijk alles alleen maar door elkaar en klaar! Super easy en ook nog eens voedzaam en lekker. Ik gebruikte een standaard cakevorm en bakte het een keer in de oven, geen airfryer dit keer, omdat ik een groot brood wilde bakken.

Wat heb je nodig?

  • 360 ml (plantaardige) melk *
  • 350 gram spelt- of volkorenmeel **
  • 2 eieren
  • 1,5 theelepel bakpoeder
  • 160 gram ongezouten notenmix
  • 100 gram gedroogde vijg in plakjes
  • 100 gram geraspte wortel

* ik gebruikte amandelmelk
** voor glutenvrij kun je ook bijvoorbeeld teff- of boekweitmeel gebruiken, maar ik denk dat dit het brood een stuk droger maakt

Mix de melk met de eieren, het meel en de bakpoeder tot een glad beslag. Rasp intussen de wortel en snij de gedroogde vijg in plakjes. Roer dit door het beslag en voeg als laatste de notenmix toe. Bekleed een cake- of broodblik met bakpapier. TIP: ik maak dit vaak aan 1 kant nat, maak er een propje van en beleg met de natte kant het bakblik. Dit laat zich stukken beter vormen dan droog bakpapier! Giet het beslag in de vorm. Bak het brood in een voorverwarmde oven van 180 graden in 55-60 minuten gaar. Let op: het brood is gaar als een prikker er droog uitkomt.

wortel notenbrood
(Serveer)tip
Lekker met (plantaardige) boter, kaas of beleg met jam of pindakaas! Eigenlijk gewoon met alles wat jij lekker vind. Door de vijg heeft het brood een lichtzoete smaak. Ook lekker bij een kaasplankje of bij een salade of soep! Laat het brood wel even afkoelen voor je het in plakjes gaat snijden. Je haalt er ongeveer 12-14 plakjes uit. Ik heb het in delen ingevroren zodat ik altijd brood op voorraad heb. Ik denk dat het anders 1-2 dagen te bewaren is. Voor meer brood inspiratie check deze rubriek op mijn blog of volg dit bord op Pinterest. Eet smakelijk!

Liefs Ester

2 Comments

  1. Heerlijk Brood. Ik denk dat ik er de volgende keer wel wat minder vijgen in doe. Vond het iets te zoet. Dit komt misschien ook omdat ik lactosevrij melk heb gebruikt. Die is ook al vrij zoet. En ga deze ook nog maken met Italiaanse kruiden, knoflook en zongedroogde Tomaten en dan geen vijgen. Ik denk dat dat ook heerlijk is. Als dat zo is laat ik dat nog weten!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*