vijgen mugcake

Yoghurt vijgen mugcake

Daar is er weer 1 hoor: een gebakje uit de airfryer (of oven) als ontbijt. Deze vijgen mugcake op basis van yoghurt is suikervrij en past helemaal thuis in dit vijgenseizoen! 

Vijgenseizoen
Vijgen zijn tegenwoordig het hele jaar verkrijgbaar, maar n in het vijgenseizoen (van augustus tot november) zijn ze extra sappig, vol van smaak en bovendien een heel stuk goedkoper! Tijd dus om er een lekkere vijgen mugcake van te maken. In mijn geliefde airfryer, maar zoals je inmiddels vast wel weet kan het ook in de oven. Let bij het kopen van verse vijgen vooral goed op de schil: als ze zacht en droog aanvoelt, zonder bruine plekjes, dan is de vijg op z’n best.

vijgen mugcake
Yoghurt basis
Es, waardoor kun je banaan vervangen? Een veel gestelde vraag. Ik ben gek op banaan dus gebruik het regelmatig, maar je kunt banaan prima vervangen voor bijvoorbeeld mango (check dit recept), appelmoes (wat denk je van deze heerlijke taart?!) of pak gewoon yoghurt zoals ik nu bij dit recept. Ik gebruikte voor deze mugcake een rond ovenschaaltje van 13 cm doorsnede.

Wat heb je nodig?

  • 40 gram volkoren (spelt)meel
  • 130 gram yoghurt of kwark
  • 1 ei
  • 40-50 ml suikervrije honing *
  • 1 verse vijg

* te vervangen voor gewone honing, ahornsiroop (dan wel minder nodig denk ik!)

Meng de yoghurt of kwark met het ei en roer hier het meel doorheen. Eet je glutenvrij? Dan vervang je het gewoon voor ander meel. Breng op smaak met de honing en beleg met plakjes verse vijg. Bak in de airfryer van 170 graden in 18 minuten gaar. Geen airfryer? Verwarm de oven voor op 180 graden en bak in 30-35 minuten goudbruin. Deze vijgen mugcake is gaar als een prikker er droog uitkomt.

vijgen mugcake
(Serveer)tip
Bestrooi eventueel nog met wat suikervrije poedersuiker. Voor de afwisseling: voeg ook wat ander fruit toe aan deze vijgen mugcake. Voor een lactosevrije variant gebruik je lactosevrije yoghurt. Voor meer airfryer ontbijtjes check dit Pinterestbord en bewaar je favoriete ontbijtjes!

Liefs Ester

Laat een reactie achter!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*