zoete aardappel cheesecake

Zoete aardappel cheesecake met een twist

De laatste tijd ben ik helemaal “into” de cheesecakes. Iedere keer weer met andere ingrediënten en dit keer besloot ik te kiezen voor zoete aardappel cheesecake. Super lekker recept met blauwe bes en chocolade!

Een twist? 
Omdat het nog best een uitdaging is om iedere keer iets lekkers te bedenken duurde het even voor ik de juiste combinatie gevonden had, maar omdat zoete aardappel een lekkere combinatie is met zoet (zie bijvoorbeeld deze gepofte zoete aardappel voor bij het ontbijt) besloot ik een cheesecake te maken op basis van deze aardappel en het te combineren met het frisse van blauwe bessen en het zoete van chocolade. Ik gebruikte de pure variant (oké, het is maar 70%, maar toch!) om het een beetje gezond te houden. Die van Handsoff My Chocolate Hazelnut Seasalt & cacaonibs! Deze cheesecake is ook nog eens glutenvrij omdat ik boekweitmeel heb gebruikt.

zoete aardappel cheesecake
Geen bodem
Omdat ik weer een beetje aan het opletten ben, tenminste… dat probeer ik! Besloot ik deze zoete aardappel cheesecake te maken zonder bodem. Gewoon het beslag bakken in de airfryer of oven en je mist het niet eens!  Ik gebruikte voor deze taart een ronde bakvorm van 18 cm. Deze past prima in het mandje van de XL Airfryer.

Ingredients

  • 500 gram gekookte zoete aardappel
  • 3 eieren
  • 3 volle eetlepels (boekweit)meel
  • 120 gram suikervrije honing van Steviala
  • 80-100 gram chocolade in stukjes
  • 200 gram blauwe bessen
  • optioneel: 10 flavdrops/steviadruppels vanille
* te vervangen voor gewone honing of ander zoetmiddel naar keuze
Kook de aardappelen, giet af en laat afkoelen. Meng het vervolgens in een keukenmachine met de eieren, de steviala honing (of ander zoetmiddel, proef gewoon tussendoor of je het zoet genoeg vind anders aan het einde nog wat extra toevoegen!) en het meel tot een glad beslag. Doe er vervolgens de stukjes chocolade doorheen en de blauwe bessen. Bak 45-50 minuten in de airfryer op 150 graden. Voorverwarmen hoeft niet! Geen airfryer? Bak het dan in de voorverwarmde oven op 160 graden in 70-80 minuten gaar. Let op: dit kan per airfryer/oven verschillen, de cheesecake is gaar als het goudbruin gekleurd is en het stevig oogt en voelt.

zoete aardappel cheesecake
(Serveer)tip
Laat de zoete aardappel cheesecake afkoelen en zet het vervolgens minimaal 4 uur in de koelkast om op te stijven. Bestrooi desgewenst nog met wat (suikervrije) poedersuiker en snij in stukken. Je kunt deze taart ongeveer 3-4 dagen bewaren in de koelkast. Geniet ervan!

Liefs Ester

zoete aardappel cheesecake

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*