Zoete aardappel soep

Het is morgen Koningsdag! Niet dat ik nou zo Koningsgezind ben, maar ik hou wel van een feestje. Morgen ga ik dus lekker een dagje naar een festival. Weer of geen weer: dansen doen we! Maar eerst deel ik het recept van deze heerlijke zoete aardappel soep.

Zoete aardappel
Zoete aardappel is oranje van kleur, alleen dat is al een reden deze soep ermee te maken een dag voor Koningsdag. Maar het heeft natuurlijk nog veel meer eigenschappen. Zo kun je ze koken, pureren, (roer)bakken, frituren, roosteren en kun je het verwerken in verschillende hartige en zoete gerechten. De zoete aardappel, ook wel bataat genoemd, is eigenlijk een groente. Dit is dus gewoon een oranje groentesoep boordevol goede ingrediënten.

Deze groente bevat veel voedingsvezels en vitamines en is rijk aan mineralen als calcium, foliumzuur en kalium. Het  bevat weinig vetten en is vrij van cholesterol.

Wat heb je nodig?

  • 750 ml water
  • 2 groentebouillon tabletten
  • 1 grote zoete aardappel
  • 2 penen
  • 1 rode ui
  • 1 rode paprika
  • (olijf)olie om in te bakken
  • optioneel: (plantaardige) room

zoete aardappel soep
Schil de zoete aardappel en de wortels/penen en snij in blokjes. Maak de rode paprika schoon, verwijder de zaadjes en snij ook deze in blokjes. Pel de ui en snipper deze. Fruit het even in wat olie op zacht vuur en voeg dan de groente toe. Bak kort mee aan (1-2 minuten) en voeg dan het water en de bouillontabletten toe. Kook ongeveer 20-25 minuten op middelzacht vuur en pureer tenslotte met een staafmixer of met behulp van een blender.

Ik vind de smaken zo al lekker genoeg, lekker puur! Mocht je houden van meer pittig? Voeg dan nog wat (chili)peper en naar smaak wat zout toe.

zoete aardappel soep

Serveertip
Voeg nog wat plantaardige room toe voor een leuk effect en een nét wat romigere soep. Dit is genoeg voor 2-3 kommen. Lekker als voor- of als hoofdgerecht met wat brood.

Enjoy!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*