flammkuchen zoet

Zoete flammkuchen met appel en framboos

Er zijn recepten die ik eigenlijk nooit maak, flammkuchen is er 1 van, maar toen ik bij de Appie een kant en klare bodem zag liggen nam ik hem toch mee en bedacht ik deze zoete variant. Eigenlijk meer een plaattaart, super lekker! 

Traditionele flammkuchen
Tja… traditioneel… Ik doe er soms wel en toch vaker niet aan. Het is juist leuk om te variëren vind ik! De tarte flambée (zo heet het in het Frans) heeft een bodem van dun brooddeeg die met crème fraîche, uien en reepjes spek is belegd. Afhankelijk van het gebied is de naam van dit gerecht flammekueche (elzassisch), Flammkuchen (Duits) of dus tarte flambée (Frans). Overigens erg lekker, maar ik had zin om eens een zoete variant te bedenken.

flammkuchen zoet
Snel een lekker taartje op tafel
Nee, dit is geen gesponsorde post, maar ik zal je toch even de link geven naar de bodem welke ik heb gebruikt. Het is van Tante Franny en is een verse bodem, inclusief bakpapier, net als dat je daar bladerdeeg van hebt. Perfect als je weinig tijd of geen zin hebt om zelf een bodem te maken en toch even snel een lekker soort plaattaartje op tafel wil zetten. Je vind de link hier. De prijs valt ook alles mee en voor de liefhebber: het is vegan!

Wat heb je nodig?

  • 1 tante Franny flammkuchen bodem
  • 125 ml crème fraîche of (magere) kwark
  • 2-3 kleine appeltjes
  • wat diepvries of verse frambozen
  • 1 koffielepel kaneel
  • 1 theelepel kristal sweet *
  • optioneel: suikervrije poedersuiker

* te vervangen voor ieder andere zoetmiddel, maar deze bevat geen koolhydraten en heeft 1,5-2x de zoetkracht van suiker én de structuur!

Rol het deeg uit, ik heb een combimagnetron/oven en dus was het iets te groot voor mijn bakplaat. Ik sneed er dus iets van het deeg af. Bestrijk het dan met magere kwark en snij de appel in plakjes. Verdeel dit over de bodem (iets van de rand af!) en verdeel er de frambozen overheen. Kijk gewoon zelf even hoeveel, net wat jou lekker lijkt. Meng de kaneel met de kristal sweet en verdeel over de plaattaart. Bak volgens instructies in de voorverwarmde oven op 200 graden. Er staat 15 minuten, ik deed 18. Het kan namelijk per oven verschillen.

flammkuchen zoet
flammkuchen zoet
(Serveer)tip
De flammkuchen komt er uit zoals op de foto hierboven. Eventueel kun je er nog wat (suikervrije) poedersuiker over verdelen. Vind ik altijd net leuker staan en geeft nét dat beetje extra zoete aan de taart. Serveer direct. Deze taart is genoeg voor 4-8 personen afhankelijk van de grootte. Ik at het als ontbijt en tussendoortje. Heerlijke afwisseling, enjoy!

Liefs Ester

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*